Dugfrisk rapport fra Danske Regioner anerkender krydspresset på de mikrobiologiske afdelinger

Så kom den endelig. Men ikke helt i den form, som var forventet. Udredningen ”Robust diagnostik” har nemlig fået et tillæg, der tager en række markante forbehold i forhold til rapportens løfter.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Helle Broberg Nielsen, journalist

Martina robust billede
”Jeg håber, at politikere og andre sundhedsansvarlige tager rapporten dybt alvorligt og vil sørge for at få regeringens test-ambitioner og virkeligheden på laboratorierne til at mødes,” siger Martina Jürs, formand for dbio. Foto: dbio.

Plan A er ikke umiddelbar realiserbar, så plan B – den mest sandsynlige for nuværende - og C må fungere som back up-systemer. Det handler om testkapaciteten for covid-19 på de klinisk mikrobiologiske afdelinger, og Danske Regioners anerkendelse af, at et testsystem alene baseret på en fuldautomatiseret løsning pt ikke er mulig og formentlig ikke bliver det før om tidligst et år; samarbejdet med medico-industrien er tydeligvis ikke helt problemfrit.

Kronisk mangel på reagenser

At der stadig hersker kronisk mangel på reagenser og plastikvarer, står bl.a. at læse i den udredning – ”Robust diagnostik” – som Danske Regioner udsendte i går eftermiddag. Rapporten, der over 13 sider, ganske detaljeret og med angivelse af tre mulige scenarier, afdækker de faktiske forhold på landets klinisk mikrobiologiske afdelinger, har været færdig i over en måned, og offentliggørelsen er blevet udsat ad flere omgange.

Anviser tre nye spor

Udsættelsen forstår man bedre, når man læser det tillæg, den præsenteres sammen med: ”Ændrede forudsætninger for opbygning af robust testkapacitet”. Her nøjes man ikke med at henvise til de mere personalekrævende B- og C-scenarier – som til gengæld er udfordret af ”højt arbejdspres og mangel på personale”, som der står at læse på side 3. I tillægget anviser man endnu tre mulige spor, bl.a. satsning på dansk produktion af plastvarer, ”in house”-løsninger på de enkelte laboratorier samt pooling af prøver.

Teststrategi bør revideres

Rapportens dokumentation af problemerne, arbejdspresset og personaleudfordringerne på de mikrobiologiske afdelinger bør gøre indtryk, mener Martina Jürs, formand for dbio:
”Jeg håber, at politikerne og andre sundhedsansvarlige tager rapporten dybt alvorligt og vil sørge for at få regeringens test-ambitioner og virkeligheden på laboratorierne til at mødes. Det kunne fx ske ved at revidere den danske teststrategi, så den bliver mere fokuseret og bæredygtig i forhold til de faktiske ressourcer,” siger Martina Jürs, formand for dbio

Du kan læse rapporten her:

Helt overordnet er det regionernes vurdering, at det er realistisk at opbygge robust kapacitet ved primært at satse på mere automatiserede systemer. Den største udfordring er manglende levering af relevante reagenser.
Fra: ”Robust diagnostik”, Danske Regioner, 17. september 2020.

I rapporten anbefales det at prioritere scenarie A, der bygger på en høj grad af automatisering. Spor A baserer sig på en stabil leverance af reagenser til de mest automatiserede systemer. Det har siden vist sig, at denne forudsætning ikke kan realiseres på kort sigt, idet der først er udsigt til øgede leverancer fra tidligst 3. kvartal 2021:

Regionerne har derfor i deres arbejde med at øge kapaciteten været nødsaget til at satse mindre på spor A, mens indsatsen i de øvrige spor øges tilsvarende således der fortsat sikres en kapacitet på 30.000 test ved at kombinere elementer fra de seks spor. Det er således fortsat planen at skalere til 30.000 ultimo oktober.
Fra: ”Ændrede forudsætninger for opbygning af robust testkapacitet”, Danske Regioner, 17. september 2020.

Særligt benyttede sider på dbio.dk