Regioner trodser regeringen og dropper 2 procents-krav

Budgettet for 2018 er nu plads i regionerne. Og i alle fem regioner vil hospitalsafdelinger blive fritaget fra det omdiskuterede produktivitetskrav. Et krav, som har mødt massiv modstand blandt medarbejderne i sundhedsvæsnet.

Nyhed
WEBbent-hansen-_-staende-688
”Vi kan jo se, at mange af vores hospitalsafdelinger fungerer bedre uden kravet om mere og mere aktivitet hele tiden, " siger Bent Hansen. Foto: Region Midtjylland

Af Niels C. Jensen, journalist

Regionerne går imod regeringens krav om, at sundhedsvæsnet hvert år skal øge produktiviteten med to procent. Det fremgår af de fem regioners budgetaftaler for 2018. Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen mener, at 2 procents-kravet er en stopklods for den bedst mulige  behandling.

”Vi kan jo se, at mange af vores hospitalsafdelinger fungerer bedre uden kravet om mere og mere aktivitet hele tiden. De afdelinger, som er fritaget for kravet, kan meget lettere indrette behandlinger og kontrolbesøg på patientens præmisser, og det er da det, vores hospitaler skal kunne: Give den bedst mulige, personlige hjælp til hver enkelt patient,” siger Bent Hansen.

  • I Region Sjælland og Region Midtjylland har man allerede i år sagt fra over for kravet om mere og mere aktivitet og indført rammestyring  på alle hospitaler. Det fortsætter næste år.
  • I Region Nordjylland ophæver man kravet om to procents aktivitetsstigning til næste år.
  • I Region Hovedstaden bliver Finsencenteret, som behandler kræft, fritaget fra aktivitetsstyring. I forvejen er Bornholms Hospital og Rigshospitalets hjertecenter fritaget.
  • I Region Syddanmark er produktivitetskravet allerede i år afskaffet på cirka en tredjedel af hospitalsaktiviteterne, og den udvikling  fortsætter næste år.

    Kilde: Danske Regioner

Måske flertal udenom regeringen imod 2-procentskrav 

”Der tegner sig heldigvis langt om længe et folketingsflertal for at afskaffe produktivitetskravet, men ude i hospitalsvirkeligheden er vi allerede i fuld gang. Derfor vil vi næste år fritage endnu flere afdelinger fra kravet, og vi håber, at Folketinget vil spille med og fjerne kravet i 2018, så vi ikke straffes for at gøre det rigtige for patienterne,” siger Bent Hansen.

Om der reelt er flertal i Folketinget for at afskaffe 2-procentskravet fra 2018 er dog mere tvivlsomt, da udmeldingerne fra de politiske partier har været skiftende i den seneste tid. Produktivitetskravet indgår nu som en del af forhandlingerne om Finansloven 2018.

Som det ser ud nu, gælder produktivitetskravet altså fortsat i 2018. Det betyder, at det er op til hver enkelt region at finde de penge, der mangler, hvis regionens hospitaler samlet set ikke opnår en produktivitetsvækst på to procent.

Danske Regioner oplyser, at de ikke har et overblik over, hvordan de fem regioner vil finde de omtalte penge, når de – helt eller delvist – afskaffer produktivitetskravet.

  • De offentlige sygehuse har siden midten af 00'erne været underlagt et årligt produktivitetskrav.
  • Det betyder, at de hvert år skal levere en større aktivitet - flere behandlinger og undersøgelser - for de samme penge.
  • Kravet har været indskrevet i de årlige økonomiaftaler mellem Danske Regioner og regeringen, som et flertal i Folketingets Finansudvalg har stemt for.
  • Frem til 2006 var produktivitetskravet på 1,5 procent om året.
  • Fra 2007 steg det til 2 procent om året.
  • I kroner betyder et produktivitetskrav på 2 procent, at sygehusene i år skal levere en produktionsværdi på cirka 1,3 milliarder kroner mere end sidste år.
  • På det private område har der været en produktivitetsfremgang på i snit 0,8 procent om året.

Kilder: Kristeligt Dagblad, FOA og Danske Regioner

Særligt benyttede sider på dbio.dk