Regioner og PLO uenige om overenskomst

Økonomien skiller parterne, og det er uvist, hvad næste skridt er. dbio skal først forhandle bioanalytikeres overenskomst i slutningen af 2018.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

Efter forhandlinger i et halvt år er Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation, PLO, gået fra hinanden. På trods af enighed om en lang række nye initiativer i lægepraksis, er det ikke lykkedes parterne at blive enige om den økonomiske ramme for de næste tre år.

Danske Bioanalytikere er ikke en del af forhandlingerne, og vi kender kun til sagen fra pressen, hvor der først nu kommer en udmelding.

To aftaler

Danske Regioner forhandler med PLO om vilkår for lægepraksis, blandt andet hvordan man nedsætter en lægepraksis og ikke mindst taksterne til lægerne for patientbehandlingerne.

Danske Bioanalytikere forhandler med Praktiserende Lægers Arbejdsgiverorganisation, PLA, om løn, ferie og andre vilkår for bioanalytikere ansat i lægepraksis. Den overenskomst udløber først den 30. november 2018 og skal først forhandles i efteråret 2018 af dbio.

Hvad sker der nu?

Lige nu har hverken regionerne eller PLO opsagt deres overenskomst, som kan opsiges af begge parter med seks måneders varsel. Overenskomsten løber derfor videre.

Hvis en af parterne opsiger overenskomsten er der flere muligheder. Regeringen kan fx komme med et lovindgreb, der sætter rammerne for en ny overenskomst.

I 2013 var parterne tæt på en konflikt, og PLO varslede, at lægerne ville aflevere deres ydernumre, men et flertal i PLO accepterede et lovindgreb fra regeringen. Danske Bioanalytikere var i 2013 meget opmærksomme på, om bioanalytikerne ville blive afskediget, fordi lægerne varslede med aflevering af deres ydernumre. Flere bioanalytikere ansat i lægepraksis kontaktede dbio, netop fordi lægerne dengang begyndte at tale om afskedigelser af personalet i lægepraksis.   

Regionerne oplyser, at de nu vil drøfte med regeringen, hvad de skal gøre i forhold til aftalens økonomi.

I får besked

Vi følger sagen nøje, og vil informere jer, hvis der er nyt i sagen. Men det er altså ikke bioanalytikeres vilkår Danske regioner og PLO strides om, i den forhandling der nu pt. er sat på standby.

Særligt benyttede sider på dbio.dk