Regioner får ekstra penge for spritprøver

Politiet venter, at sygehuse vil overtage stadig flere undersøgelser af sigtede, så det offentlige sparer flere penge. Nu foreslår regionsformand i dbio ny aftale, så bioanalytikere kan tage med ud til spritrazziaer.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

20181215-024956-L_69Mb_web
Skal bioanalytikere køre med i en patruljevogn, når politiet rykker ud fx i julefrokosttiden? Hvorfor ikke, spørger Karin Vestergaard, der er formand i dbio-Midtjylland. Foto: Scanpix

Bioanalytikere og sygeplejersker på hospitalerne er flittige med at tage blodprøver på folk, der er sigtet for spritkørsel. Det fører nu til, at Rigspolitiet betaler 400.000 kr. ekstra til regionerne for arbejdet i 2018. 

I forvejen havde politiet forlods betalt en halv mio. i fjor. Hospitalerne tager flere blodprøver på sigtede
end ventet, da Rigspolitiet og Danske Regioner indgik en aftale om det i 2017. Det er langt billigere for politiet end at bruge praktiserende læger eller andre læger. I fjor betalte politiet fem mio. kroner mindre til lægerne end tidligere.

Det er en besparelse på over en tredjedel af, hvad udgiften tidligere har været – og den kan blive endnu større. Pressechef Thomas Kristensen fra Rigspolitiet siger, at politikredsene er opmærksomme på den nye aftale med regionerne.

”Det er noget, der bliver drøftet hos politiet rundt i landet. Derfor kan der komme yderligere forskydninger og besparelser. Blandt andre Østjyllands Politi er opmærksomme på, om de kan ændre arbejdsgange,” fortæller Thomas Kristensen.

Tåbeligt

Der er stor forskel på, hvor meget politikredsene benytter hospitaler. Nogle steder tager hospitalerne alle prøverne, andre steder tager de næsten ingen. Karin Vestergaard vil gerne have undersøgt, hvad grunden er til det. Hun er formand for dbio-Midtjylland.

”Er det, fordi politiet holder fast i deres hidtidige procedure med at bruge læger og ikke er indstillet på at ændre det? Eller er det, fordi laboratorierne nogle steder mere eller mindre direkte har takket nej til at udføre opgaven?” spørger Karin Vestergaard.

”Det sker, at laboratorier er afvisende over for nye opgaver, fordi der ikke følger tilstrækkelige resurser med. Hvis det er det, der er tilfældet her, så må de have tilført midler, så de kan magte opgaven. Det er jo tydeligt, at samfundet sparer penge på, at laboratorierne tager prøverne,” siger Karin Vestergaard.

Regionerne gør intet

Danske Regioner har ingen planer om en reklamekampagne for prøvetagning på sigtede på hospitalerne. Regionerne vil lade det være op til politiets bedømmelse, hvordan prøvetagningen bedst sker. Danske Regioner stiller bare sine hospitaler og medarbejdere til rådighed. Det oplyser Danske Regioner gennem sin kommunikationsafdeling.

Pressechef Thomas Kristensen fra Rigspolitiet forklarer, at i nogle tilfælde bruges resurserne bedre ved at tilkalde en læge.

”Så kan betjentene foretage sagsbehandling, mens de venter. Det kan være mere fornuftigt end at bruge tid på at køre med den sigtede på sygehuset,” begrunder Thomas Kristensen.

Med på razzia

Politiet forklarer, at de blandt andet tager læger med ud til spritrazziaer, hvor de så på stedet kan tage blodprøverne. Men de kunne jo også bringe en bioanalytiker med ud i stedet, foreslår Karin Vestergaard.

Det giver den nuværende aftale mellem Rigspolitiet og Danske Regioner ikke mulighed for. Den omhandler kun arbejde udført på hospitalet.

Det står der direkte i aftalen: ”Ydelserne leveres på det pågældende sygehus”. Den situation undrer Karin Vestergaard.

”Der er stor mangel på læger, så der er ingen grund til, at de skal bruge deres tid på spritprøver. Hvorfor
indgår Rigspolitiet og Danske Regioner ikke en aftale om, at der kan bruges bioanalytikere? Vi er i forvejen vant til at arbejde uden for hospitalerne, for eksempel som mobilbioanalytikere hjemme hos ældre, psykiatriske patienter og andre. Nogle steder kommer bioanalytikere også på misbrugscentre,” siger
Karin Vestergaard.

”Det skal selvfølgelig være frivilligt, om bioanalytikere vil tage med på spritrazzia. Men jeg er sikker på, at der nok skal være bioanalytikere, som vil påtage sig opgaven,” siger Karin Vestergaard.

Tages op senere

Pressechef Thomas Kristensen fra Rigspolitiet vil ikke umiddelbart forholde sig til en udvidelse af aftalen med regionerne, så bioanalytikere kunne tage ud med politiet. Den medarbejder, som sidder med dette område hos Rigspolitiet, er i øjeblikket på orlov.

”Det er noget, der eventuelt kan tages op, når den pågældende kommer tilbage,” siger Thomas Kristensen.