Ledende bioanalytikere: Reagensløs coronatest kan bruges i mangelsituation

Man tager fem dråber spyt og koger det i fem minutter ved 98 grader. Ny oprensningsmetode fra Statens Serum Institut er god at have i baghånden, hvis de nuværende forsyninger svigter, mener to ledende bioanalytikere.

Nyhed

 ​​​​ Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

webAnders Fomsgaard

For at få udbredt metoden så hurtigt som muligt, har SSI valgt at offentligøre den online og pr. email til de europæiske laboratoriekolleger, så andre laboratorier i ind- og udland frit kan anvende den. Pressefoto

Statens Serum Institut (SSI) meldte den 27. marts i en pressemeddelelse ud, at professor Anders Fomsgaard og kolleger fra instituttet havde udviklet en simpel reagensløs metode til coronatest. Altså uden brug af de kemiske testkits, der kan blive mangel på. Metoden vil angiveligt kunne hjælpe både herhjemme og i udlandet med at få testet langt flere for covid-19, skriver SSI.

Kort fortalt tager man fem dråber spyt, koger det i fem minutter ved 98 grader. Spyttet er nu renset og klar til at blive testet for coronavirus. I blandt andet dagbladet Politiken blev metoden kaldt genial af andre forskere. 

Lavere sensititivet

Danske Bioanalytikere har mailet med de ledende bioanalytikere, Birgitte Tønning og Pia Steinicke fra henholdsvis klinisk mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH) og Odense Universitetshospital (OUH) for at få deres vurdering af den nye metodes potentiale. 

Birgitte Tønning forklarer:

”Vores molekylærbiologer arbejdede allerede i sidste weekend på et lignende oprensnings set-up kombineret med vores in-house PCR-metode, og de fandt tilsvarende resultater; altså en lidt lavere sensitivitet end "state of the art"-metoden til oprensning af RNA. Vi har erfaring med at koge prøverne i andre sammenhænge, så det var oplagt at gøre forsøget.  Det vil kunne bruges, hvis vi bliver tvunget af forsyningssituationen, men dér er vi ikke endnu.” 

OUH har bestilt ingredienserne

Pia Steinicke i Odense er også positiv.

”Det har bestemt potentiale, og de test vi har udført her i Odense ser lovende ud. I næste uge forsøger vi at optimere, da vi ikke har haft alle ingredienser (SensiFAST Probe No-ROX One-Step kit), som SSI anvender, i huset. Det er nu bestilt”, siger Pia Steinicke. 

”Fint, hvis vi løber helt tør”

Ligesom sin lederkollega i Aarhus ser Pia Steinicke fra OUH metoden som en mulig backup.

”Der er fint at have metoden i baghånden, hvis vi løber helt tør for reagenser, og vi stadig kan få pladerne til reaktionerne (plastik). Der er dog et stykke vej endnu. Vi tænker, at metoden kunne anvendes på de prøver, der ikke er fra de ”syge”, men fra dem, der måske skal testes for at finde det berømte mørketal”, siger Pia Steinicke.

Rettelse

At testen er reagensløs er en sandhed med modifikationer. Det er kun selve oprensningen af RNA, hvor man normalt vil bruge reagenser fra diverse leverandører, der kan udføres uden reagenser (1). Resten af testen foregår som sædvanligt – med reagenser.

1: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/03-ssi-loeser-stort-mangelproblem-ved-test-for-covid19-27032020

​​2/4-2020: Første mellemrubrik ændret, så det stemmerens med indhold i afsnittet.

Særligt benyttede sider på dbio.dk