Private arbejdsgivere blander sig utidigt i debat om frokostpausen

DA puster til ilden, når de opfordrer det offentlige til at afskaffe den betalte frokostpause op til OK18. Utidigt, mener formand Bert Asbild, men glæder sig over, at DA mener, at medarbejderne skal have mere i løn, hvis de skal arbejde mere

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

Lige om lidt skal godt 800.000 offentligt ansatte forhandle om nye overenskomster. Dansk Arbejdsgiverforening, DA, opfordrer nu til, at den betalte frokostpause afskaffes i hele den offentlige sektor – både i staten, kommuner og regioner. Ud fra beregninger, mener DA, at det på sigt giver 46.000 flere ansatte i private virksomheder, som kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden.

Puster til ilden

Det kommer bag på Danske Bioanalytikere, at DA, som repræsenterer private virksomheder, blander sig i de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger:

”Jeg forstår slet ikke, hvorfor private virksomheder blander sig, og hvorfor skulle der komme flere hænder ved samlebåndet på fabrikken, fordi bioanalytikerne arbejder 2 ½ time mere om ugen. Vi mangler allerede nu hænder på sygehusene, og vi skal heller ikke glemme, at vi rent faktisk står til rådighed i vores frokostpause. Det eneste opmuntrende er, at DA modsat Moderniseringsstyrelsen, rent faktisk mener, at medarbejderne skal have mere i løn, hvis de skal arbejde mere”, siger formand Bert Asbild.

I sidste uge meldte Moderniseringsstyrelsen ud, at den betalte frokostpause er et gode, som kan opsiges uden nogen form for kompensation for de ansatte i staten. Hvis den betalte frokostpause bliver opsagt, skal de ansatte i staten arbejde 2,5 time mere om ugen uden at få mere i løn. Men i det regnestykke, som DA har fået lavet, er der regnet med, at de offentligt ansatte bliver kompenseret i lønnen for den ekstra arbejdstid.

Tidligere har Lønkommissionen tilbage i 2010 beregnet frokostpausen til en værdi på 7,25 %.

Danske Bioanalytikere udveksler krav til de kommende overenskomstforhandlinger i december 2017.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk