08-03-2018

Prisvinder: Kig mod de yngre kræfter

dbio-prisen skal uddeles igen til efteråret til kongressen i Danske Bioanalytikere. Nu er der åbent for indstillinger. Prisen gik sidst til bioanalytikerunderviser på Nordsjællands Hospital i Hillerød Jens Peter Philipsen.

JensPeterdbioprisen2018.jpg 

Jens Peter Philipsen modtog dbio-prisen sidst den blev uddelt i 2015. Her sammen med dbio´s formand Bert Asbild. Nu skal den næste prismodtager findes. Foto: Signe Fiig

 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Af Kir Klysner, journalist​​​
 
​”Overvej at indstille nogen, der er yngre end mig, for så får man større langtidsvirkning,” siger 63- årige Jens Peter Philipsen. Han modtog dbio-prisen sidst den blev uddelt i oktober 2015. 
 
Nu skal prisen uddeles igen, og der er åbent for indstillinger. Formålet med prisen er at påskønne bioanalytikere, som gør en særlig indsats for fagets anseelse.
 
Sammen med prisen følger 20.000 kroner, som er øremærket prismodtagerens videre faglige udvikling.
 
”Jeg blev meget glad for at få prisen. Det er en stor anerkendelse at få fra ens kolleger. Jeg fik også meget glæde af de penge, der fulgte med. Jeg fik en aftale i London om at besøge et laboratorium, og så kom jeg på et kursus i avanceret hæmatologisk morfologi, efter jeg havde kontaktet Barbara Bain, som er en af dem, der virkelig kan noget indenfor hæmatologien på verdensplan, og som også underviste på kurset. Så rent fagligt har det haft stor betydning for mig. Skulle det have haft en endnu større virkning, så skulle jeg have haft den tidligere i livet, men der havde jeg ikke gjort mig fortjent til den endnu,” siger Jens Peter Philipsen, som opfordrer til at sætte spotlyset på de yngre kræfter i faget.
 

Forskning skal være anvendeligt

Jens Peter Philipsen håber at se en ny prisvinder, som forsker i noget hverdagsnært. Helt generelt opfodrer han fag-kolleger til at forske mere og have modet til at publicere faglige artikler. 

 ”Jeg synes, der er meget af det i hverdagen, som man kunne gøre mere ud af. Der er en tendens til at se på det specielle f.eks. DNA. Det er fint, men jeg kunne også godt tænke mig, at der kom flere undersøgelser indenfor det eksisterende. Det er nemlig anvendeligt. Der er f.eks. også mange spændende bachelorprojekter med ny viden, som aldrig bliver publiceret. Det er noget, vi som fag skal blive bedre til.”
 
Da Jens Peter Philipsen fik prisen havde han publiceret en artikel sammen med adjunkt Kirsten Vikkelsø Madsen i det videnskabelige tidsskrift The Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation om korrektheden af MCV-målinger på det traditionelt anvendte sygehusapparatur.
 
Hæmatologien har været et omgangspunkt i hele Jens Peter Philipsens karriere. Han blev uddannet i 1975 og var i sin tid også med til at sætte fokus på beklædning til mandlige bioanalytikere, så de fik bukser til de hvide kitler.
 
Aktuelt arbejder han med en ny forskningsartikel sammen med flere samarbejdspartnere om WPC kanalen på den nye Sysmex XN.
 

Tidligere prismodtagere

Jens Peter Philipsen modtog prisen i 2015. 
 
I 2012 gik prisen til ledende bioanalytiker Evy Ottesen på Hillerød Sygehus​, og i 2008 gik prisen til hele bioanalytikergruppen på  Immunologisk Laboratorium på Århus Sygehus. Prisen blev overrakt til Ingrid Carlsen. 
 
LinkedIn Email Twitter