Pensionerede strømmer til jobbank: De skal læres op

Regionsformand i dbio opfordrer til, at hospitalerne også allerede nu forbereder omflytninger af personale ved at begynde oplæring i kritiske opgaver

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

Karin
En bioanalytiker er ikke bare en bioanalytiker, siger regionsformand Karin Vestergaard fra dbio-midtjylland og opfordrer regionen til at begynde at oplære alle, der melder sig til jobbanke, allerede nu. Foto: dbio.

Over 2.700 bioanalytikere og andre personer har meldt sig til en corona-jobbank, som Region Midtjylland har oprettet. Det er pensionerede og andre, som er parate til at hjælpe under epidemien. Men samtidig er nogle laboratorier og andre afdelinger begyndt at overveje at sende bioanalytikere hjem på afspadsering, fordi de aflyser undersøgelser.

Det undrer regionsformand Karin Vestergaard fra dbio-midtjylland. Hun synes, det er bedre, hvis hospitalerne begynder at oplære flere bioanalytikere i blodprøver og andre opgaver, som der kan blive hårdt brug for, hvis der indlægges mange med covid-19.

- En bioanalytiker er ikke bare en bioanalytiker. Vi har hørt om blandt andet nuklearmedicinske afdelinger, hvor der er mindre aktivitet. Bioanalytikerne herfra kan på grund af blandt andet akkrediteringsregler ikke bare gå over på biokemisk og tage blodprøver. Begynd at oplære dem nu, opfordrer Karin Vestergaard.

Det er håndværk

Pensionerede og andre udefra skal også have genopfrisket deres viden. De skal på samme måde læres op.

- Hvis der kan blive brug for dem, så gå i gang straks med uddannelse. Hvis det ender med at være overflødigt, så er det bare ærgerligt. For eksempel blodprøvetagning er et håndværk, og hvis en bioanalytiker har arbejdet med det tidligere, så kan hun eller han hurtigt komme ind i det igen

- Vi har ikke viden om, hvor mange sårbare vi har blandt bioanalytikere, og som skal sendes hjem. Og vi ved slet ikke, hvor mange bioanalytikere der kan blive lagt ned under en epidemi. Derfor er det vigtigt at forberede sig allerede nu, siger Karin Vestergaard.

Region Midtjylland har endnu ikke oversigt, over hvor mange bioanalytikere der har meldt sig til corona-jobbanken. De indgår i første omgang i en gruppe med ”anden sundhedsfaglig uddannelse”. Derimod er antallet af blandt andre læger og sygeplejersker talt op faggruppe for faggruppe. Men regionen er ved at opgøre bioanalytikerne specifikt.

Først og fremmest omflytning

Afdelingschef Jørn Mørup fra Region Midtjylland fortæller, at eventuelle ansættelser fra jobbanken af bioanalytikere vil ske på de respektive hospitaler og ikke fra centralt hold. Det er Karin Vestergaard glad for at høre. Hun siger, at det er de enkelte laboratorier og deres ledelser, der ved, hvad de pågældende arbejdede med før deres pensionering.

Jørn Mørup siger også, at udgangspunktet er, at hospitalerne først og fremmest skal bruge deres eget personale. Lokalt skal man vurdere, hvordan der eventuelt kan rykkes rundt på eksempelvis bioanalytikere mellem afdelinger.

- Det er også de lokale ledelser, der skal sikre, at alle har de nødvendige kompetencer. Det gælder både ved omplacering af personale, og hvis der tages personer ind fra jobbanken, siger Jørn Mørup.

Corona assistance https://rm-assistance.career.emply.com/corona
Mange vil hjælpe på Region Midtjyllands hospitaler og sociale tilbud https://www.rm.dk/om-os/aktuelt/nyheder/nyheder-2020/marts-20/2776-vil--hjalpe-pa-region-midtjyllands-hospitaler-og-sociale-tilbud/

Særligt benyttede sider på dbio.dk