Opgøret med tjenestemandsreformen gælder også bioanalytikere og laboranter

En ny græsrodsbevægelse og et nej fra sygeplejerskerne har skabt momentum for et opgør med tjenestemandsreformen, der har fastholdt kvindefagene med et historisk lønefterslæb. ”Vi skal have en trepartsforhandling – og vi skal med,” siger Martina Jürs.

Nyhed
Skrevet af
​​​​​​​Tina Groth-Andersen, konsulent og Niels C. Jensen, journalist
Demo_FT_MJU_web

Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere til demonstrationen Tjenestemandstirsdag sammen med Ghita Parry, formand i Kost og Ernæringsforbundet og Ann-Mari Grønbæk, formand for Farmakonomforeningen. Privatfoto​

”Vi bakker op om sygeplejerskernes frustration over lønnen i kvindefagene. Danske Bioanalytikere og resten af fagbevægelsen har kæmpet for ligeløn i mange år. Nu er der endelig hul igennem, og det er der mange årsager til. Blandt andet også den græsrodsbevægelse, der hedder #SlutMed1969,” siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Dansk Sygeplejeråd og Radiograf Rådet har stemt nej til OK21-forliget og har varslet strejke fra fredag d. 21. maj. De søger nu en løsning med Danske Regioner.

Dansk Sygeplejeråd og Radiograf Rådet ønsker blandt andet en løsning på det historiske lønefterslæb, da en række kvindefag blev indplaceret lavt i forbindelse med tjenestemandsreformen i 1969. De ønsker, at regionerne er medunderskriver på en appel til Folketinget og regeringen om, at man ønsker et opgør med tjenestemandsreformen.

DSRs strejke berører ikke dbio

OK21-forliget er godkendt af både Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner. Det betyder, at den nye overenskomst træder i kraft den 1. april 2021, og lønnen stiger med 0,75 % den 1. april 2021. 

I Forhandlingsfælleskabet stemte 49 ud af 51 organisationer ja til OK21-forliget. En strejke berører ikke bioanalytikere og laboranter eller andre faggrupper, kun sygeplejersker og radiografer.

Løsning inkluderer også bioanalytikere og laboranter

Martina Jürs håber på, at der nu bliver taget hul på at få lukket lønefterslæbet for de traditionelt kvindedominerede fag, men peger mod Christiansborg for en løsning:

”Ligelønsproblemet kan ikke løses ved overenskomstbordet – det har vi prøvet så mange gange. Det skal løses med hjælp fra Christiansborg. Jeg har en klar forventning om, at hvis der bliver en trepartsforhandling mellem arbejdsgiverne, regeringen og fagforeningerne, så skal den omhandle alle kvindedominerede faggrupper. Også Danske Bioanalytikere”, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.


Tjenestemandsreformen 1969

Et næsten enigt Folketing vedtog den 18. juni 1969 en reform af tjenestemandssystemet med bl.a. et nyt løn- og klassificeringssystem med i alt 40 lønrammer. 

De kvindedominerede fag blev generelt placeret lavt i forhold til uddannelse og ansvar. Reformen havde en indbygget ligestillingsmæssig skævhed i sig fra første færd, og selvom både politikere og embedsværk fastholdt, at der ville komme justeringer af placeringerne, blev disse løfter aldrig indfriet.

Fagbevægelsen foreslår nu et trepartssamarbejde, hvor regeringen sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne – staten, kommuner og regioner - lægger en langsigtet plan for, hvordan lønforskellene mellem de traditionelt kvinde- og mandsdominerede fag på det offentlige arbejdsmarked bliver udlignet.

Folketinget kan fx på samme vis som i 1969 nedsætte et udvalg, der genbesøger faggruppernes lønindplaceringer.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk