07-02-2021

OK21 forlig i staten: 6,75 procent over de næste tre år. Nu venter regionerne

Ny tre-årig overenskomst er på plads for statens medarbejdere. Reallønnen er sikret og den samlet ramme endte på 6,75 procent. Lønstigninger alene udgør 4,42 procent. "Reallønnen skulle sikres, og det ser ud til at lykkes,” siger formand Martina Jürs.

​​​​​​​​​​​​​​​​Af Tina Groth-Andersen, konsulent og Toke Hørsted Jensen, konsulent​ ​ og Niels C. Jensen, journalist

Sent lørdag aften faldt en ny overenskomst på plads for 195.000 medarbejdere i staten. Formand Martina Jürs synes ikke, at  resultatet er prangende, men glæder sig over forliget er i hus.​ Foto: dbio


”OK21 er ikke den nemmeste overenskomstforhandling med corona som bagtæppe, og resultatet er ikke prangede. Men vores mål har hele tiden været, som minimum at reallønnen skulle sikres, og det ser ud til at lykkes,” siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere og fortsætter:

”Vi havde dog håbet på en reallønsstigning, men nu er forliget i hus.”

Sent lørdag aften faldt en ny overenskomst på plads for 195.000 medarbejdere i staten og bl.a. 150 bioanalytikere. Overenskomsten vil gælde fra 1. april 2021 til 31. marts 2024, hvis den bliver stemt hjem blandt medlemmerne. 

6,75 procent alt inklusiv

Den samlede ramme for statens forlig de næste tre år er 6,75 procent inklusive reguleringsordning og reststigning. Lønstigninger alene udgør 4,42 procent.​

Der er skønnet en positiv udmøntning i reguleringsordningen. Det betyder, at de private lønninger forventes at stige mere, og der vil være lokale lønforhandlinger. Med det skøn, der lige nu er for, hvor meget priserne stiger de næste tre år, vil købekraften bevares, og reallønnen sikres. 

Bæredygtigt arbejdsliv​

For statens medarbejdere er der udover løn også aftalt en seniorbonus på 0,8 procent årligt, fra når man er fyldt 62 år. Bonussen kan konverteres til 2 fridage eller ekstra pension.

”Vores fokus i OK21 er et bæredygtigt arbejdsliv, og derfor ærgrer det mig, at det ikke lykkedes at få fritvalgsordning, som kunne give den enkelte medarbejder mulighed for at vælge mellem løn, frihed eller pension. På den anden side er jeg glad for, at de statsansatte nu har fået seniorbonus og muligheden for at vælge frihed,” siger Martina Jürs.

For statens medarbejdere er der bl.a. også aftalt at Statens Kompetencefond videreføres og sorgorlov indtil barnets 18. år. Der er ikke afsat midler til organisationsforhandlinger.

Nu venter regionerne

Med et forlig på statens område, går forhandlingerne i regionerne nu også ind i sidste fase.

Danske Bioanalytikere forhandler i regionerne som en del af både Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet, hvor forhandlingerne fortsætter de kommende uger. Planen er, at der er et resultat inden udgangen af februar for alle de offentlige ansatte, som kan sendes til urafstemning blandt medlemmerne i marts.
​​
LinkedIn Email Twitter