OK21: Regionerne kræver mådehold

Martina Jürs mødte i dag regionerne i en første armlægning sammen med Forhandlingsfællesskabet. Regionerne ønsker en ”robust” og samfundsøkonomisk ansvarlig overenskomst.

Nyhed

​​​ Af Tina Groth-Andersen, konsulent

149379_OK 21_webunderside
Vi vil meget gerne tale med regionerne om vores krav om bæredygtigt arbejdsliv, sagde Martina Jürs efter dagens møde med regionerne om en ny overenskomst i regionerne. Foto: dbio. 

I dag blev banen kridtet op, da Forhandlingsfællesskabet mødtes med Danske Regioner for at folde kravene ud til en ny overenskomst for de ansatte i regionerne. 

Formand for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, er en del af forhandlingsdelegationen i Forhandlingsfællesskabet, hvor 51 organisationer forhandler sammen med regionerne. 

Mødet var virtuelt, men budskaberne gik klart igennem. Som forventet bliver det en knast, hvor meget lønnen skal stige.

Robusthed er det nye sort

Danske Regioner lagde vægt på, at OK21 skal holdes indenfor en ”samfundsøkonomisk ansvarlig ramme”, og den skal være ”robust” i forhold til at håndtere, hvis lønnen bremser op i det private. Når lønnen i det private bremser op, som fx i kølvandet på corona-pandemien, så kan reguleringsordningen udmønte negativt. Reguleringsordningen skal sikre, at lønnen udvikler sig parallelt i det offentlige og private. Regionerne ønsker at aftale en ”ramme”, der kan håndtere det.

Jeres indsats skal anerkendes

Martina Jürs var klar i mælet efter dagens møde:
”Hvis regionerne gerne vil have en 3-årig overenskomst, må de tage en ordentlig økonomi med under armen. De må anerkende, at I yder en kæmpe indsat. Det handler ikke kun om løn, men også et bæredygtigt arbejdsliv, hvor vi har stillet relevante krav. Men det handler altså også om løn”. 

Seniorer, mangel på arbejdskraft og mere

Regionerne satte også lidt flere ord på deres krav om seniorer, mangel på arbejdskraft samt trivsel, motivation og faglighed i sundhedsvæsnet. Men lagde også vægt på, at de nye generationer ikke skal blive skræmt væk fra at arbejde i sundhedsvæsnet. 
 
Det var Martina Jürs enig i:

”Vi har stillet relevante krav om et bæredygtigt arbejdsliv, og det vil vi meget gerne tale mere med regionerne om. Sundhedsvæsnet har længe været presset. I skal have et arbejdsliv, I kan holde til”.

Forhandlinger igen efter nytår

Efter nytår mødes Sundhedskartellet også med regionerne. Her handler det bl.a. om krav om forbedring af løn og arbejdstid. Martina Jürs er næstformand i Sundhedskartellet, der dækker 8 organisationer, og er også en del af forhandlingsdelegationen. 

Forhandlingerne fortsætter i januar og februar med regionerne.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk