Nyt studenter-vagtkorps på Hvidovre Hospital: Det er et dream team

Et nyt vagtkorps med primært bioanalytikerstuderende har set dagens lys på Klinisk Biokemisk Afdeling, Hvidovre Hospital. For bioanalytikerunderviserne er det et længe næret ønske.

Nyhed
hvidovre_04

De timelønnede bioanalytikerstuderende er klar til at ’rykke ud’ med blodprøvetagningsvogne. De tager bl.a. blodprøver hver time på primært akutmodtagelsesafdelingen. Fra venstre er det Mohammed Yahea Hassan, bioanalytikerunderviser Lene Gredal, Vasilije Novakovic og Michelle Sørensen.

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

Sommetider går drømme heldigvis i opfyldelse. Et længe ønsket vagtkorps med bioanalytikerstuderende a la de medicinstuderendes FADL-vagter blev i forsommeren en realitet på Klinisk Biokemisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Opdatering 24/10-2016:

​Modellen for vagtkorpset med timelønnede bioanalytikerstuderende på Hvidovre Hospital har vist sig ikke at være i overensstemmelse med overenskomsten.

Danske Bioanalytikere er i samarbejde med Hvidovre Hospital i gang med at undersøge og tilrette vagtkorps-modellen, således den fremover holder sig indenfor overenskomstens rammer.

”Jeg har virkelig ønsket længe at have vores egne timelønnede. Det er en gammel drøm både for mig og for bioanalytikerne på afdelingen. Det er en kæmpe hjælp i vagtplanen, at de timelønnede tager blandt andet blodprøverunderne på akutafdelingen,” siger bioanalytikerunderviser Lene Gredal. Faktisk er drømmen gået i opfyldelse på flere planer.

”Det er et dream team, jeg har. Det er så fedt, hvordan de studerende klarer det selv og bare glider ind i det kollegiale,” siger hun.

Skrappe til blodprøvetagning

For hende er det ganske logisk at have et vagtkorps med bioanalytikerstuderende.

”Det giver god mening, at vores egne tager blodprøver. Det er jo ærgerligt, at man har nogle studerende, som gerne vil arbejde her, men i stedet arbejder i Netto eller lignende; og vi gerne vil have, at de er i professionen,” siger Lene Gredal.

I november 2015 startede 4 studerende med timelønsvagter aften og weekend. Men da Klinisk Biokemisk Afdeling fusionerede med dele af Region Hovedstadens Elektive Laboratorium (RHEL) 1. januar 2016, manglede der flere hænder.

Så nu er vagtkorpset udvidet til 9 studerende, og det fungerer rigtig godt. Ikke mindst bliver de knivskarpe til at tage blodprøver.

”Det betyder noget for kvaliteten, når de studerende er færdige som bioanalytikere. De er mere klar til at gå ind i faget, så det giver dem en faglig ballast, samtidig med at de lærer om kulturen på en arbejdsplads. Vi håber også, at de har lyst til at blive her, når de er færdige, men hvis ikke, så får andre kollegaer nogle bioanalytikere, som er rigtig dygtige til at tage blodprøver,” siger Lene Gredal.

hvidovre_06
De bioanalytikerstuderende bliver meget dygtige til patientkontakt og til at tage blodprøver ved at være en del af det faste vagtkorps på Klinisk Biokemisk Afdeling, Hvidovre Hospital. Her er bioanalytikerstuderende Vasilije Novakovic ved at tage blodprøve på patient Ketty Sylvia Hansen. Foto: Thomas Steen Sørensen

Vokser med opgaven

Som timelønnede må de studerende flere ting, end når de er i klinisk uddannelse, hvor man heller ikke er en del af normeringen.

”Det vokser de jo også af,” siger Lene Gredal.

Hun er med til at lave vagtplanen for 3 måneder ad gangen sammen med en kollega og de studerende, men ellers er de så vidt muligt selvkørende. Så hvis man bliver syg, sørger man selv for at kontakte standby-vagten.

Fordelene ved det nye studenterkorps er klart i overtal, mener Lene Gredal.

”Der er selvfølgelig noget administrativt arbejde i det for mig. Det er ikke sådan bare lige at have ansvaret for et vagthold. Og det er da også sket en enkelt gang eller to, at der har været en smutter, og én ikke er dukket op på vagt. Men det kan jo også ske i det virkelige liv på en arbejdsplads. De er ret gode til at sætte tingene i system for hinanden,” siger hun.

Modul-miks er bedst

De få udfordringer, der har været, har primært handlet om fordelingen af timer.

”Vi skulle lige finde ud af, hvor mange vagter de kunne have i forhold til at passe deres studie. Det har jeg som underviser jo også et ansvar for. Og så kan det nogle gange være svært med en planlægning 3 måneder frem, fordi man ikke altid ved, hvor mange timer de skal være på skolen, og hvor de kommer i klinisk uddannelse,” siger Lene Gredal.

Der er selvfølgelig også den ulempe, at der er udskiftning jævnligt, når de studerende bliver færdige og får job. Men sådan er det med alle studiejobs, siger hun.

Hun er i forløbet blevet klogere på, hvordan man sammensætter det rigtige team.

”I starten ansatte vi studerende fra modul 4, fordi jeg tænkte, at det var smart at få nogle fra samme hold. Men de skal jo til eksamen på samme tid. Så nu er de blandet fra flere forskellige moduler; det giver en bedre mulighed for at være dækket ind.”

hvidovre_11
Bioanalytikerstuderende Michelle Sørensen skal i gang med at tage blodprøve på patient Sabine Funder. Foto: Thomas Steen Sørensen

Tværfagligt samarbejde

Afdelingen har også bibeholdt nogle FADL-vagter; selv om det er en lidt billigere og mere naturlig løsning med bioanalytikerstuderende.

”FADL-vagter har sine fordele. Det giver en god synergi med de bioanalytikerstuderende, så det er ikke enteneller,” siger Lene Gredal.

I det hele taget er afdelingen åben over for andre faggrupper i vagtkorpset. 2 ud af de 9 er sygeplejerskestuderende, mens resten er bioanalytikerstuderende. Det gav god mening, da de 2 i forvejen arbejdede i ambulatoriet, og afdelingen pludselig manglede flere hænder.

”Nogle vil måske synes, at det kun burde være bioanalytikerstuderende. Men det giver en god dynamik og tværfaglighed på længere sigt. Det er jo vigtigt, at vi kan samarbejde tværfagligt,” siger Lene Gredal.

 I Fagbladet nr. 10/2016 kan du også læse, hvad de studerende mener om vikarkorpset.

​Modellen for vagtkorpset med timelønnede bioanalytikerstuderende på Hvidovre Hospital har vist sig ikke at være i overensstemmelse med overenskomsten.

Danske Bioanalytikere er i samarbejde med Hvidovre Hospital i gang med at undersøge og tilrette vagtkorps-modellen, således den fremover holder sig indenfor overenskomstens rammer.

  • ​Det får de i timeløn

De studerende får løntrin 2 + weekend/aftentillæg + betaling for standby. Én studerende står standby-vagt.

  • Arbejdsopgaver

De timelønnede studerende tager bl.a. blodprøver hver time på primært akutmodtagelses-afdelingen, fylder blodprøvetagningsvogne op og sørger for, at de er vasket af. Derudover hjælper de også med rengøring af køleskabe samt pakning af utensilier til kapillærblodprøvetagning. De må ikke afgive analysesvar, som en færdiguddannet bioanalytiker må.
 
Timelønnede er i overenskomsten  kun dækkende for personale, der ansat under én måned. Er man ansat mere end en måned, er man deltidsansat med rettigheder som f.eks. løn under sygdom, børns 1. og 2. sygedag, optjening af løn under ferie mv.

Særligt benyttede sider på dbio.dk