Ny praksis i Norge: nyfødte stikkes i hovedet i stedet for hælen

I Danmark er praksis kapillære hælprøver eller venøse prøver i albuebøjning eller på håndryg, men i Norge indføres nu ny praksis på Haukelands Sygehus.

Nyhed
Skrevet af
​​​​​​​​Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
provetagning_baby_hovedet_final

​To sygeplejersker samarbejder om prøvetagningen på Haukelands Sygehus i Norge. Prøven tages fra en vene på barnets hoved. Foto: Stina Steingildra

​På intensivafdelingen for nyfødte på Haukelands Sygehus i Norge indføres nu prøvetagning fra en vene i hovedet. Målet er at reducere oplevelsen af smerte ved prøvetagning hos de nyfødte og præmature.

Erfarne sygeplejersker er i øjeblikket ved at lære 15 bioingeniører op i teknikken.

Indtil nu har standardmetoden for bioanalytikerne været hælstik, mens sygeplejerskerne har taget veneprøver fra hovedet længe. Det skriver fagbladet Bioingeniøren.

Mindre ubehag og bedre prøver

Babyerne får lidt sukkervand før stikket, og det er altid to sygeplejersker, som samarbejder om prøvetagningen.

Fagsygeplejerske Anne-Berit Sundal udtaler i Bioingeniøren, at deres erfaring er, at denne måde at tage blodprøver på medfører mindre ubehag hos børnene, og at der findes udenlandsk forskning, som dokumenterer det.

Andre fordele ifølge Anne-Berit Sundal er, at venøse prøver giver bedre prøvekvalitet end kapillære med mindre hæmolyse og mere pålidelige kaliumværdier.

Hjørring går over til venøs prøvetagning

Joan Fischer Back Jakobsen er bioanalytikerunderviser i Klinisk Biokemisk Afdeling på Region Nordjyllands Hospital Hjørring og kontaktperson for dbio´s udviklingsgruppe i Klinisk Biokemi.

Hun kender ikke til, at det nogen steder i Danmark er praksis at tage blodprøver på spædbørn ved at stikke dem i hovedet.

”Her i Hjørring er vi ved at gå over til at tage venepunktur på nyfødte og præmature spædbørn i stedet for at stikke dem i hælen. Kapillær blodprøvetagning i hælen giver færre skader og ardannelser hos barnet, som vi gerne vil undgå. Desuden er der større risiko for hæmolyse, når vi udøver et let pres på hælen for at få blod nok. Presset kan forårsage tilblanding med vævsvæske og beskadige blodcellerne”, siger Joan Fischer Back Jakobsen.

I Herning og Holstebro foregår størstedelen af al blodprøvetagning på spædbørn som venepunktur. Barnet stikkes i albuebøjningen eller oven på hånden i stedet for i hælen. 

Odense holder fast i kapillære hælprøver

Anne Mette Hangaard er bioanalytiker og superbruger på blodprøvetagning på børn på Odense Universitetshospital. Her er praksis kapillære blodprøver fra hælen på de nyfødte og de præmature børn.

”Vi varmer hælen rigtigt godt op med en lun gummihandske, inden vi tager prøven, så vi gør det så nænsomt som muligt. Vi anvender også specielle mikroglas, for når en lille en på 500 gram skal stikkes flere gange i døgnet, skal vi tage så lidt blod som muligt”, siger Anne Mette Hangaard.

Bioanalytikerne i Odense tager også veneprøver i albuebøjningen, foden eller håndryggen på de små, hvis det ikke er muligt i hælen. 

Når det i særlige ikke kan lade sig gøre at stikke på andre måder, tages prøven i en kranievene på barnet. Men så er det altid lægen og ikke bioanalytikerne, der tager blodprøven. 

Læs artiklen på norsk i fagbladet Bioingeniøren
"Nå skal bioingeniørene på Haukeland stikke i hodet i stedet for hælen"
​​

Særligt benyttede sider på dbio.dk