Ny bog i serien om Maria og bioanalytikeren

Praksisbioanalytiker Rikke Aabo Bech savnede en børnebog om, hvad bioanalytikerne laver i lægepraksis. Nu er bogen på gaden med ord og illustrationer fra næstformand i dbio, Martina Jürs.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
Maria og bioanalytikeren - Maria hos lægen

”Jeg syntes, at det var ærgerligt, at der ikke var en bog, hvor Maria skal undersøges i en lægepraksis,” siger praksisbioanalytiker Rikke Aabo Bech. Hun er idekvinden bag den nye og nu tredje bog om pigen Maria, der møder en bioanalytiker.

Rikke kontaktede næstformand i dbio Martina Jürs, som er initiativtager til bøgerne.
”Jamen Rikke, så laver vi da sådan en,” lød det resolut fra Martina.

”Så det er, hvad man får ud af at pippe,” ler Rikke Aabo Bech.

Martina tog over til Rikke i den store lægepraksis i Horsens, for at de sammen kunne finde ud af, hvad bogen skulle handle om. Bogen skulle, fortælle så meget som muligt om en bioanalytikers arbejde, og de blev enige om at lade Maria have ondt i halsen, så hun først skulle podes, og hvis det ikke gav resultat, også have taget en blodprøve til en måling af infektionstal.

Maria og bioanalytikeren - Maria hos lægen
Pjece

Den tredje bog i serien om 'Maria og bioanalytikeren' fortæller om et besøg hos lægen, fordi Maria har ondt i halsen. Maria møder en bioanalytiker og bliver først podet i halsen. Senere får hun taget en blodprøve.

Børn er en hjertesag

I lægehuset i Horsens kommer rigtig mange børn, og de ryger altid først i køen.

”De voksne må vente, hvis der ankommer børn. Jeg elsker børn, og de skal have så god en oplevelse som muligt,” fortæller Rikke Aabo Bech, som faktisk i nogle år tog en pause fra bioanalytikerfaget for at være dagplejemor.

”Og jeg passede endda nogle af de børn, som jeg selv havde været med til at lave,” siger Rikke, som inden da havde arbejdet i IVF-klinikken i Brædstrup.

I bogen får Maria lov til at prøve at stikke sin tøjhund, inden hun får taget en blodprøve. I klinikken i Horsens har Rikke et sort får, som børnene kan stikke i.

Har altid en gave i skuffen 

”Inden jeg stikker barnet, siger jeg: ’Hold nu godt øje med, hvad det er, jeg gør, så du kan stikke fåret bagefter.’ Det gør dem mindre nervøse, når de er optaget af, hvordan jeg spritter af og gør klar,” forklarer hun.

Rikke tager blodprøver på børn med både fingerprikker og kanyler, men hvis hun kan nøjes med et prik i fingeren, vælger hun det. Maria i bogen får en gave, da hun er færdig. Det samme gør børnene i klinikken i Horsens.

”Vi har en hel skuffe fuld af små gaver. Måske finder jeg noget i Søstrene Grene, eller min svigerfar giver mig de gaver, som følger med Anders And-bladene. Vi har altid rigtig meget at vælge imellem,” fortæller hun.

Citater

Bedste ideer kommer fra medlemmer

 Næstformand i dbio Martina Jürs skrev og illustrerede egenhændigt første bog om Maria. De næste to er udarbejdet sammen med bioanalytikere, som også selv er kommet med ideen til emnerne.

”Bøgerne er gode til at gøre bioanalytikernes arbejde synligt, og for mig giver det langt mere mening, at det er bioanalytikerne selv, der kan se, at her mangler vi noget til børn og forældre. Det er også sjovere for mig. Men der skal naturligvis være en målgruppe for bogen,” siger Martina og slutter med en generel opfordring til medlemmerne:

”Skriv til mig, hvis I har en ide, så finder vi ud af noget.”

Få bogen ud på din arbejdsplads

Både den nye og de to tidligere bøger om Maria og bioanalytikeren kan rekvireres i dbio's sekretariat.

Kontakt Tine Jensen på tsj@dbio.dk eller tlf. 4422 3240 for at bestille. 

Bøgerne i serien er:

Maria og bioanalytikeren - Maria får taget en blodprøve
Pjece

En lille storsmilende pige ved navn Maria er hovedpersonen i en illustreret børnebog, som fortæller børn, hvad der sker, når de skal have taget en blodprøve.

Maria og bioanalytikeren - Maria får undersøgt sine nyrer
Pjece

Den anden bog i serien om 'Maria og Bioanalytikeren' fortæller børn, hvordan man får undersøgt sine nyrer i en nuklearmedicinsk afdeling.

Maria og bioanalytikeren - Maria hos lægen
Pjece

Den tredje bog i serien om 'Maria og bioanalytikeren' fortæller om et besøg hos lægen, fordi Maria har ondt i halsen. Maria møder en bioanalytiker og bliver først podet i halsen. Senere får hun taget en blodprøve.