Nu kan din arbejdsgiver kræve, at du skal testes for covid-19

Arbejdsgiverne får frem til 1. juli 2021 ekstraordinært mulighed for at pålægge ansatte at blive testet for covid-19 – fx efter indrejse til Danmark – og få resultatet at se.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Sara Beck Jochumsen, juridisk konsulent

bm_covid19
Lovforslaget om testning af medarbejdere har bred politisk opbakning, og er også støttet af arbejdsmarkedets parter. Foto: Beskæftigelses- og ligestillingsministeriet.

Helt ekstraordinært får både offentlige og private arbejdsgivere nu mulighed for at kræve, at ansatte testes for covid-19 og ret til at få resultatet at vide. Baggrunden er et ønske om at begrænse smittespredningen og holde gang i virksomhederne.

En række krav skal dog være opfyldt for at arbejdsgiver kan kræve, at du testes.

Krav om saglig begrundelse​​

Din arbejdsgiver kan kun kærve, at du testes, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19, herunder af hensyn til at sikre arbejdsmiljøet, eller i væsentlige driftsmæssige hensyn, der foreligger på den pågældende virksomhed. Din arbejdsgiver får dermed ikke ”frit lejde” til at kræve, at du skal testes for covid-19.

Krav om skriftlig information​

Det er et krav, at arbejdsgiver informerer dig på skrift om, at du skal testes, herunder om begrundelsen for, at du skal testes. 

Krav på betaling

Testen skal så vidt muligt foretages i din sædvanlige arbejdstid. Er det ikke muligt, skal du kompenseres økonomisk for den tid, du bruger på at blive testet. Hvis arbejdsgiver sender dig hjem indtil, der foreligger et resultat, er det dbio's opfattelse, at du har krav på fuld løn i perioden.

Skal følge retningslinjer

Testen skal gennemføres på betryggende vis og i overensstemmelse med myndighedernes retningslinjer for test. Det betyder, at din arbejdsgiver fx ikke kan pålægge, at du skal testes af en kollega, der ikke har forudsætningerne for at udføre testen. 

Hvis du ikke vil ​testes

Efterkommer du ikke arbejdsgivers saglige krav om at blive testet, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser for dig – fx advarsel og opsigelse. Det kræver dog også, at du forinden er blevet skriftligt oplyst om, at det vil få disse konsekvenser, hvis du ikke lader dig teste. 

Kræver arbejdsgiver, at du bliver testet, og er lovens betingelser ikke opfyldt, kan du tilkendes en godtgørelse.

Loven er tidsbegrænset ​

Du kan kun pålægges test efter loven frem til den 30. juni 2021, medmindre perioden forlænges.

​Hvor kan du læse mere?

Du kan læse mere om reglerne i dbios FAQ om covid–19 på: www.dbio.dk/tema/COVID-19/faq/Sider/side.aspx​

Særligt benyttede sider på dbio.dk