Arbejdsmiljø: Ny runde med ekspertrådgivning og inspiration

Flere end 100 regionale arbejdspladser har i de forløbne to år benyttet tilbuddet om Ekspertrådgivning og inspiration til arbejdet med et bedre psykisk arbejdsmiljø. Erfaringerne er så gode, at, at tilbuddet forlænges med en ny runde i 2019-2021.

Nyhed

​​​​​​​Af Niels C. Jensen, journalist

Udklip_psykiskarbmiljo

Psykiatrisk Center Amager. Medicinsk Afdeling på Svendborg Sygehus. Handicapcenter Storebælt. Neuroanæstesiologisk Klinik på Rigshospitalet. Arbejdsmiljøteamet på Aarhus Universitetshospital. 

Det er blot nogle få af de over 100 arbejdspladser i regionerne, som over de seneste to år har arbejdet med at finde løsninger på deres konkrete udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø som led i tilbuddet Ekspertrådgivning og inspiration. 

Emnerne har favnet meget bredt inden for de rammer, som var meldt ud: Nogle arbejdspladser har haft fokus på at forebygge og håndtere vold og trusler, andre har arbejdet med samarbejdsrelationer, forandringsprocesser, kommunikation, ny organisering og teamdannelse og meget mere. 

STOR TILF​REDSHED BLANDT DELTAGERNE 

Arbejdspladserne har gennem Ekspertrådgivning og inspiration fået støtte til konkrete og handlingsret­tede indsatser omkring det psykiske arbejdsmiljø. Tilbuddet er et samarbejde mellem arbejdsgivere og arbejdstagere Danske Regioner og de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet.

Støtten er i første runde kommet fra fire forskellige udbydere: NIRAS Joblife, Det Nationale Forsknings­ center for Arbejdsmiljø, RUC samt CBS. For arbejdspladserne har det ikke været forbundet med udgifter at deltage, bortset fra den arbejdstid, som de har lagt ind. 

De sidste forløb bliver afsluttet netop nu, og erfaringerne er særdeles positive: Over 90% af de deltagen­de arbejdspladser melder tilbage, at de har fået ny inspiration til arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø i forhold til kerneopgaven, og at de har fået konkrete redskaber, som de kan bruge i det daglige arbejde, samt ikke mindst at de kan bruge den nye viden i det daglige arbejde. 

FØRES VIDERE I 2019-2021 ​

De positive resultater er baggrunden for, at tilbuddet videreføres i 2019-­2021. Det er besluttet som en del af den aftale, som blev indgået ved overenskomstforhandlingerne i foråret. Parterne lægger stor vægt på, at den nye runde bygger direkte videre på de erfaringer, som er draget i den første runde i forhold til, hvilke indsatser der har en positiv indvirkning på arbejdsmiljøet, og under hvilke forhold, de har den bedste effekt. 

Videreførelsen af Ekspertrådgivning og inspiration betyder, at et stort antal arbejdspladser i regionerne kan komme med i næste runde med start 7. januar 2019. Tilbuddet vil fokusere på fire temaer, som alle påvirker det psykiske arbejdsmiljø: 

  • Organisatoriske forandringer. 
  • Faglige forandringer. 
  • Vold og trusler. 
  • Samarbejde, arbejdspladskultur og mobning. 

Temaet om samarbejde, arbejdspladskultur og mobning er nyt i forhold til den første runde af tilbuddet. Det er føjet til, fordi der er tale om et aktuelt og vigtigt tema, og fordi der ofte kan være en sammen­hæng mellem dette og de tre øvrige temaer. 

RETTET MOD ALLE ARBEJDSSTEDER ​

Formålet med tilbuddet er at tilbyde de regionale arbejdspladser rådgivning og inspiration om, hvordan det psykiske arbejdsmiljø kan styrkes på en måde, som samtidig understøtter løsningen af kerneopga­ven. Samtidig er det målet, at tilbuddet skal føre til opsamling af tværgående viden og læring, som kan bruges på tværs af arbejdspladser. 

Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet er enige om, at Ekspertrådgivning og inspiration skal fungere som en indsats, som ligger udover den arbejdsmiljøindsats, som regionerne tilbyder i dag men også meget gerne kan supplere og understøtte den. Samtidig skal indsatsen hænge sammen med regi­onernes øvrige indsatser og strategier. 

Formen skal være fleksibel, så den kan tilpasses behov og praksis på den enkelte arbejdsplads. Det er dog vigtigt, at forløbene er handlingsrettede og sigter mod at omsætte ny viden til konkrete indsatser på arbejdspladsen. 

Parterne lægger vægt på, at alle typer af regionale arbejdspladser kan deltage, både inden for hospita­ler, psykiatrien, social­ og døgninstitutionerne, administration og service m.v., og at tilbuddet når bredt ud i alle dele af landet. 

SÅDAN KOMMER MAN MED 

Hvis arbejdspladsen er interesseret i at benytte tilbuddet, skal de lokale parter rekvirere det i fællesskab. Med de lokale parter menes ledere og tillidsvalgte fra MED­ eller arbejdsmiljøorganisationen på rette niveau. Det er således helt afgørende, at der er tale om en fællespartsindsats, og at deltagelsen i tilbuddet er en fælles beslutning fra både ledelse og medarbejdere. 

Man kan benytte tilbuddet på et enkelt arbejdssted (fx en institution eller en afdeling på et sygehus), men man kan også gå flere sammen og søge om et fælles forløb. Vær opmærksom på, at alle afdelinger og jobtyper kan være med, også fx de tekniske serviceafdelinger, administrationen osv. 

Arbejdspladserne vil kunne rekvirere bistand fra den enkelte udbyder fra d. 7. januar 2019. Forløbene vil her­efter kunne sættes i gang, så snart aftalerne er på plads. Arbejdspladserne kommer til efter først­-til­-mølle­-princippet, men i forrige aftaleperiode blev alle ønsker om bistand efterkommet. Tilbuddet løber i hele overenskomstperioden og de sidste forløb ventes afsluttet i 2021.

Mere detaljeret information med bl.a. beskrivelse af de enkelte udbydere af rådgivningen samt procedurer for, hvordan man anmoder om bistanden, kan I læse om i nedenstående folder:

Hvis I har spørgsmål til tilbuddet er I velkommen til at kontakte dbio's arbejdsmiljøkonsulent, Sanne Jensen, tlf.: 4422 3251, sje@dbio.dk​

​​​21/1-2019: Tilføjet folder i pdf og info om, hvordan man får hjælp.​FAKTA OM EKSPERTRÅDGIVNING OG INSPIRATION

  • Ekspertrådgivning og inspiration er et tilbud til alle arbejdspladser i regionerne om at få ekspertstøtte til nye initiativer, som skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Bag tilbuddet står Danske Regioner og de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet. 
  • Flere end 100 arbejdspladser har gennemført forløb med støtte fra eksterne eksperter i 2016­ 2018. Tilbagemeldingerne fra arbejdspladserne er meget positive. 
  • Derfor blev det aftalt i forårets overenskomstforhandlinger, at tilbuddet skal forlænges i 2019­ 2021, således at de nye forløb udnytter og bygger videre på erfaringerne fra første runde. 
  • I anledning af uge 43, som er europæisk arbejdsmiljøuge, er resultaterne fra den første runde blevet samlet i en række artikler med viden og information om det psykiske arbejdsmiljø. Artiklerne er baseret på erfaringer fra de regionale arbejdspladser. 
  • Fra januar 2019 kan alle arbejdspladser i regionerne rekvirere støtte til lokale forløb. Mere information vil kunne hentes i slutningen af året på www.regioner.dk og på www.forhandlings-faellesskabet.dk.

Særligt benyttede sider på dbio.dk