Mindfulness øgede smerter hos laboranter

Fysisk og kognitiv træning halverede laboranters muskel- og ledsmerter. Mindfulness fik stik mod forventning smerten til at stige, mens stressniveauet forblev uændret. Konklusioner i nyt ph.d.-projekt overrasker.

Nyhed
web_mindfulness
Mindfulness stammer fra buddhismen og yogaen og har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress. Foto: Colourbox

”Jo, for pokker da”, udbryder ph.d. og forsker Kenneth Jay Andersen på spørgsmålet om, konklusionen af hans ph.d. studie ikke overraskede ham.

”Jeg havde jo netop valgt at inddrage både fysisk og kognitiv træning samt mindfulness, fordi jeg troede, at de gensidigt ville forstærke hinanden, så forsøgspersonerne både ville opleve færre smerter og mindre stress”.

Stik mod resultatet af andre undersøgelser, måtte Kenneth Jay Andersen konstatere, at mindfulness tilsyneladende havde en negativ virkning på forsøgsdeltagernes kroniske muskelsmerter og heller ikke fik dem til at føle sig mindre stressede.

Fysisk træning virker mod smerter

”Hertil skal jeg dog tilføjes, at udgangspunktet var lavt. Laboranterne var ikke særligt stressede til at begynde med, og derfor kan det være meget svært at flytte på”, forklarer han.

Til gengæld virkede timerne med fysisk og kognitiv træning over al forventning. Forsøgsdeltagerne rapporterede en smertereduktion i muskler og led på 52 procent efter træning i 10 uger af cirka 40 minutters træning om ugen.

Kenneth Jay Andersen er ansat som forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

112 laboranter deltog

Deltagerne i undersøgelsen var 112 laboranter fra Novo Nordisk. Halvdelen deltog i træning og mindfulness, mens den anden halvdel fungerede som referencegruppe.  

Laboranterne var udvalgt, fordi Kenneth via tidligere projekter med faggruppen vurderede, at op mod 40-50 procent lider af kroniske muskelsmerter som følge af deres arbejde. Mange døjer også med arbejdsrelateret stress.

Et af inklusionskriterierne var, at forsøgsdeltagerne skulle have haft led og muskelsmerter i en periode på mindst tre måneders varighed. På en skala fra 0-10 skulle deres smerteoplevelse være mindst 3.
184 af 754 adspurgte opfyldte alle kriterierne, flere faldt dog fra inden projektstart.

Trænede i arbejdstiden

Deltagerne fik en træningspakke med individuelle øvelser, kognitiv træning og mindfulness meditationer superviseret af kompetente instruktører.

”I den kognitive træning bliver deltagerne uddannet i, hvordan de kan blive bedre til at mestre smerten. De lærer, hvad smerten er, og hvad det er, der sker, når det gør ondt fx i skulderen”, forklarer Kenneth Jay Andersen.

Den fysiske og kognitive træning virkede, mens mindfulness altså hverken reducerede laboranternes smerter eller stressniveau.

”Mange opfatter mindfulness som noget meget personligt. Man åbner op til noget i hjernen, som ikke hører hjemme på arbejdspladsen. Som jo desuden er det sted, hvor man har pådraget sig smerten”, siger Kenneth Jay Andersen som en mulig forklaring.

  • Mindfulness stammer fra buddhismen og yogaen og har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress.
  • Centralt i mindfulness er nærvær, fuld opmærksomhed på det, man lige nu og her beskæftiger sig med.
  • Følelser og tanker ignoreres eller vurderes ikke, de observeres, hvorved det bliver lettere at se, hvad der driver en, at se tankemønstre og at få et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres.

Kilde: Gyldendal, Den Store Danske

Særligt benyttede sider på dbio.dk