Pressemeddelelse: Ledende bioanalytiker: Massetest øger risiko for falsk negative prøvesvar og falsk tryghed

Alle, der har symptomer, skal testes, lyder det fra Magnus Heunicke. Den nye teststrategi lægger op til, at markant flere – også med lette eller ingen symptomer - skal testes. Men det risikerer at give en falsk tryghed, siger en ledende bioanalytiker.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Lene Terkelsen, journalist,​​​​​​ www.leneterkelsen.dk​​​

_MG_2263
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​På Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital benytter man pt. tre forskellige metoder til at teste for corona-virus, og man validerer løbende. Pressefoto: René Odgaard, Region Syddanmark​  

Opfordringen fra sundhedsministeren var klar ved mandagens pressemøde: Flere skal testes. Blot svag feber eller en krilrende hoste kan være nok til at få lavet en prøve, og den nye offensive teststrategi omfatter også test af personer, som er uden symptomer, fx medarbejdere fra sundheds- og ældresektoren. 

Men personer med ingen eller lette symptomer kan blive en udfordring at teste. Det fortæller ledende bioanalytiker Pia Steinicke fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital til fagbladet Danske Bioanalytikere.

"Selv med syge patienter, der har tydelige symptomer, kan det være svært at lokalisere virus og pode for den. Prøven kan være negativ den ene dag og positiv den næste, fordi virus har flyttet sig. Med mindre syge patienter har vi en formodning om, at der er mindre virus til stede, og det gør det langt sværere at finde," siger Pia Steinicke til fagbladet Danske Bioanalytikere. Hun vurderer, at det giver en højere risiko for at få falsk negative prøvesvar.

"Og dermed risikerer det at give en falsk tryghed," fastslår den ledende bioanalytiker overfor fagbladet Danske Bioanalytikere. 

Kræver sensitiv metode

Endnu ved Pia Steinicke ikke præcis, hvad den nye teststrategi kommer til at betyde for hendes afdeling, men hun forventer, at det i høj grad bliver Statens Serum Institut (SSI), der skal stå for en stor del af de mange nye prøver fra danskerne med få eller ingen symptomer. 

"Og jeg er spændt på, hvad det er for en metode, de vil benytte, for den skal være ret sensitiv, når de svagt positive blandt asymptomatiske patienter skal findes," siger Pia Steinicke.

På Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) benytter man pt. tre forskellige metoder til at teste for c​orona-virus, og man validerer løbende. 

"Vi stiller høje krav i laboratoriet og har ret sensitive metoder. Vi har hidtil ikke anvendt kogemetoden, som SSI har udviklet, fordi vi synes, at vi taber for megen sensitivitet," forklarer Pia Steinicke til fagbladet Danske Bioanalytikere.

Den ledende bioanalytiker understreger, at usikkerheden ikke blot afhænger af metodens sensitivitet, men også prøvetagningen. Derfor vurderer hun, at de 5-10 procents risiko for falsk negative prøvesvar, som Sundhedstyrelens direktør, Søren Brostrøm, fremhævede på pressemødet mandag, er sandsynligt.  

Behov for prioritering

Lige nu skyder hvide testtelte op over alt i landet, som skal huse TestCenter Danmark, der forventes at skulle teste op mod 20.000 personer om dagen. Dertil kommer sygehusenes øgede aktivitet. TestCenter Danmark skal, efterhånden som kapaciteten opbygges, teste personer uden symptomer, herunder særlige samfundsgrupper, som fx ikke-regionalt ansat personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren og pårørende til sårbare personer. 

Test er en vigtig del af vejen til genåbningen af Danmark har myndigheder og politikere ladet forstå, men det er vigtigt at være opmærksom på usikkerheden, mener Pia Steinicke.

"Selvom befolkningen efterhånden har forstået, at man ikke kan stole 100 procent på en test, så tænker jeg, at det bliver svært at agere i, når der kommer flere falsk negative," siger hun til fagbladet Danske Bioanalytikere.

Pia Steinicke vurderer, at det med den øgede testaktivitet bliver nødvendigt med tydelig markering af, om de prøver, der modtages, er fra indlagte og syge danskere eller fra personer uden symptomer.

"For vi får så mange prøver, kan der risikere at opstå kø. Prøverne fra indlagte og patienter med symptomer skal naturligvis sikres så hurtige svar som muligt, men virkeligheden i disse coronatider er kompleks og ikke sort-hvid," siger den ledende bioanalytiker og henviser til, at fx prøver fra asymptomatiske, der skal kontrolpodes inden operation, også er vigtige at sikre rettidige svar på. 

"Alle, der indlægges, skal også podes, og de er af stor betydning for sygehusets evne til at sikre mod smittespredning," pointerer ledende bioanalytiker Pia Steincke. 


Historien er også blevet bragt af Sundhedspolitisk tidsskrift:  https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3302-ledende-bioanalytiker-massetest-oger-risiko-for-falsk-negative-provesvar-og-falsk-tryghed.html 

Særligt benyttede sider på dbio.dk