Mangel på testudstyr gør, at sundhedspersonale ikke kan blive testet for covid-19

Bioanalytikere og andet sundhedspersonale med symptomer i tre forskellige regioner må midlertidigt vente på at blive testet for coronavirus covid-19. Det står i skarp kontrast til Sundhedsstyrelsens retningslinjer fra i onsdags.

Nyhed

​​​​ Af Niels C. Jensen, journalist

DBIO007
Bioanalytikere og laboranter tager mange blodprøver og har derfor tæt patientkontakt. Arkivfoto

Sundhedsstyrelsen opdaterede onsdag eftermiddag sine retningslinjer om håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet. I retningslinjerne står, at medarbejdere i sundhedsvæsenet, der varetager kritiske funktioner og udviser let til moderate symptomer på covid-19, kan blive udredt og eventuelt testet for coronavirus.

Men lørdag meldte Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden ud, at de midlertidigt oplevede mangel på testudstyr, og det derfor ikke længere var muligt at teste sundhedspersonale med milde og moderate symptomer på covid-19. Man ville i stedet prioritere at teste de danskere, der er alvorligt syge.

”Det er rigtig beklageligt, fordi jeg har fx viden om en afdeling, hvor der var 23 sygemeldte, hvor man testede 12, og de var faktisk alle sammen negative, og så kunne man reducere antallet af sygemeldinger til 14. Og det betyder jo rigtig meget for, at sundhedsvæsnet kan køre rundt,” siger Martina Jürs til P1 Orientering.

Det betyder færre bioanalytikere på arbejde​

Det er bioanalytikere, som står for analyserne for covid-19 på de mikrobiologiske afdelinger. Samtidig er det også bioanalytikere og laboranter på de klinisk biokemiske afdelinger, som tager blodprøver og har stor patientkontakt, der bliver påvirket af manglen på testudstyr.

”Mange bioanalytikere med patientkontakt oplever også symptomer, og de kan heller ikke blive testet nu, og de er højst sandsynligt nødt til at blive hjemme fra arbejde. Så der bliver også færre og færre bioanalytikere til at udføre arbejdet,” siger Martina Jürs til P1 Orientering. 

Lad andre laboratorier hjælpe til

En mulig løsning på at få lavet flere test og analyser kan være at inddrage andre laboratorier på hospitalerne i at udføre covid-19-analyserne.

”Jeg tror, man skal være mere åben for, at andre laboratorier på hospitalerne som har apparater, der måler på samme metode til at være backup, hvis situationen udvikler sig,” siger Martina Jürs.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, finder det helt forståeligt, hvis man som medarbejder er bekymret og ønsker at blive testet. Men hun understreger, at det er nødvendigt for sundhedsvæsenet at bruge testressourcerne med omtanke.

Lyt til P1 Orientering, lørdag d. 21. marts

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-weekend-2020-03-21/00:21:28

Særligt benyttede sider på dbio.dk