"Må man nu ikke flirte mere?"

Debatten om seksuel chikane buldrer afsted, men hvad er egentlig op og ned? Hvor går grænsen? Og hvad skal man gøre, hvis man bliver udsat for uønsket seksuel opmærksomhed?  Find nogle af svarene her.

Nyhed
Skrevet af
Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent
metooOKT1

Anden bølge af #metoo er kommet til Danmark - og debatten om sexisme buldrer derudaf. Foto: Colourbox

Mere end fem procent af bioanalytikerne har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Det er over gennemsnittet for alle brancher, som er 3,6 procent ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (2018).

”Dét der er flirt for dig, virker måske grænseoverskridende på mig og omvendt. Det burde være lige så naturligt at sige ”vil du med i kantinen”, som at sige ”jeg bryder mig ikke om, at du står så tæt på mig. Er du sød at flytte dig lidt?” Men det er det ikke, og det skal vi have gjort op med,” siger Mille Mortensen, der er cand.mag. i psykologi og forsker i mobning og krænkelser.

Læs også: Gode råd til dig, der er udsat for uønsket seksuel opmærksomhed

”Må man nu ikke flirte mere?”

Uønsket seksuel opmærksomhed er netop uønsket og kan føre til psykiske belastninger. 20 procent af befolkningen i Danmark finder sin partner på arbejdspladsen, men i  sager om uønsket opmærksomhed er parterne ikke enige om oplevelsen. Det er derfor noget helt andet end gensidig flirt eller seksuel tiltrækning.

Kilde: BrancheFælleskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration. 

Anden bølge af #metoo har ramt Danmark. Debatten buldrer derud af, og alle har en holdning til emnet. dbio har spurgt Mille Mortensen om, hvad der er op og ned.

Kan man opstille et kodeks for god adfærd, så ingen er i tvivl om, hvad der er okay?

"Generelt nej. Vi mennesker er forskellige, og derfor har vi også forskellige grænser for, hvad der er okay.

Når så det er sagt, er det vigtigt at slå fast, at visse former for seksuel chikane altid er no go. For eksempel verbalt at true sig til sex med en kollega, medarbejder eller overordnet," siger Mille Mortensen.

Hvis man skal grænseoverskridende adfærd til livs, handler det om at få skabt en kultur, hvor man tør at sige fra, forklarer Mille Mortensen.

dbio: krænkende handlinger er uacceptable

Næstformand i Danske Bioanalytikere Katja Wienmann Bramm, mener at det er uacceptabelt, at fem procent af bioanalytikerne bliver udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdet.

”Ingen bioanalytikere eller laboranter skal gå på arbejde i Danmark og blive udsat for krænkende handlinger. Det skal vi på ingen måde acceptere. Så fem procent er for meget. Vi skal ikke gå på kompromis – men derimod være optaget af, hvordan vi skaber fællesskaber, hvor det er naturligt at sige fra, når ens grænser bliver overskredet,” siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i dbio.

Særligt benyttede sider på dbio.dk