Løntillæg til klinisk mikrobiologi på plads i de sidste to regioner

Der er nu også landet løntillæg til bioanalytikere og laboranter på KMA i Region Sjælland og Hovedstaden, der ikke har kunnet vende tilbage til en normalisering af arbejdet. Kampen fortsætter for at få medlemmerne bedst igennem corona-krisen.

Nyhed

​​​​ Af Tina Groth-Andersen, konsulent​​ og ​​​​​​​ Af Toke Hørsted Jensen, konsulent​​

_MG_2406
De enkelte regionale aftaler er ikke ens. De enkelte regioner har organiseret arbejdet med PCR-analyser forskelligt, og det derfor har været forskelligt i hvor høj grad arbejdstilrettelæggelsen har varieret fra normalen. Pressefoto: René Odgaard, Region Syddanmark​​.​

I maj udløb Fælleserklæringen mellem Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet for medarbejdere i sundhedsvæsnet om at udvise særlig fleksibilitet. Danske Bioanalytikere har efter indgåelse af beredskabsaftalen fra i sommers om at flytte medarbejdere mellem afdelinger, været i dialog med arbejdsgiverne om at indgå aftaler for de klinisk mikrobiologiske afdelinger.

Teststrategien har betydet en helt særlig situation. En del bioanalytikere og laboranter på de klinisk mikrobiologiske afdelinger - særligt dem, der udfører PCR-analyser – har ikke kunnet vende tilbage til en normalisering af arbejdet efter forårets coronaudbrud. 

Region H og Sjælland på plads

I november landede dbio’s regioner aftaler med Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark om lokale aftaler, der honorerer bioanalytikere og laboranter, der ikke har kunnet vende tilbage til en normalisering af arbejdstilrettelæggelsen efter fælleserklæringens udløb. 

Nu har dbio’s regionsformænd også landet lokalaftaler med Region Hovedstaden og Region Sjælland. 

De enkelte regionale aftaler er ikke ens. De enkelte regioner har organiseret arbejdet med PCR-analyser forskelligt, og det derfor har været forskelligt i hvor høj grad arbejdstilrettelæggelsen har varieret fra normalen. 

Bæredygtigt arbejdsliv

Danske Bioanalysere har vægtet, at så snart pandemien tillader det, vender afdelingerne tilbage til normale arbejdstider og arbejdsgange. 

Danske Bioanalytikere har desuden haft fokus på, at ekstra vagter eller vagter på ændrede tidspunkter primært skal løses ved frivillighed, og dermed også tage hensyn til de medarbejdere, der ikke kan få det til at hænge sammen med nye arbejdsvilkår. 

”Nu er de sidste to regioner faldet på plads. Det er vi glade for. Hele landet er påvirket af pandemien, og bioanalytikere og laboranter har knoklet i alle fem regioner og stået der 24/7 ved PCR-analyserne. Jeg er glad for, at regionerne også har anerkendt det”, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere. 

Samtidig understreger hun, at dbio gennem hele pandemien har arbejdet for de bedste vilkår til medlemmerne:

”Siden marts har vi knoklet for at sikre, at medlemmerne kommer godt igennem det her. Vi har haft kontakt med Sundhedsministeren, flere styrelser, Danske Regioner – også lokalt. Der dukker hele tiden nye udfordringer op. Kampen er langt fra forbi, og nu har vi fokus på de andre afdelinger. Vi kæmper for at få os alle hele igennem”, slutter Martina Jürs.

Beredskabsaftalen udløber 31. december 2020. dbio er i gang med at forhandle nye beredskabsaftaler i regionerne.

Hvis du arbejder på en klinisk mikrobiologisk afdeling, og har spørgsmål til aftalerne, kan du kontakte din tillidsrepræsentant, fællestillidsrepræsentant eller din regionsformand i Danske Bioanalytikere. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk