Lønnen stiger mindre end forventet i regionerne

Lønsedlen er ikke så stor i oktober, som der blev lagt op til med OK15. Det skyldes reguleringsordningen.

Nyhed

Af Carl-Christian Kaspersen, chefkonsulent

Den sidste lønstigning i OK15 perioden er nu udløst med oktober lønnen. Den ikke er så stor, som forventet.  Da resultatet af overenskomstforhandlingerne blev offentliggjort i februar 2015, blev det forventet, at lønnen ville stige med 0,8% og hertil 0,34% fra reguleringsordningen i oktober 2017. Udmøntningen fra reguleringsordningen er blevet helt anderledes. 

Reguleringsordningen er den mekanisme, der skal sørge for, at lønnen på det private og offentlige område bevæger sig parallelt.  Og de forventninger, der var, da det offentlige forlig blev indgået, til det private lønudvikling, har vist sig at være for høje.  De private lønninger er ikke steget så meget som forventet. Det er forbrugerpriserne i øvrigt heller ikke, så reallønnen har alligevel haft en fornuftig udvikling.

Konkret har lønudviklingen på det private område været så meget lavere end forventet, at den positive udmøntning af reguleringsordningen, bliver på -0,48% i stedet for 0,34% som forventet. I 2015 forventedes en samlet lønstigning på 0,8+0,34= 1,14%  i oktober 2017 i regionerne. I stedet er det endt med 0,8-0,48=0,32%.

Det er en stor forskel i kroner på lønsedlen og må forklares med reguleringsordningen og sammenhængen mellem den private lønudvikling og lønudviklingen på det regionale område.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk