Lyd og billeder: Syge somaliere bliver behandlet for lidt og for meget

Somalisk Sundhedsforbund mener, at misforståelser mellem patienter og sundhedspersonale koster både unødvendige og manglende indlæggelser. Derfor arrangerer de sundhedsdage for somaliere i Danmark. dbio var med til sundhedsdag i Vollsmose.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

"Målet er at undgå unødvendige indlæggelser og sikre de nødvendige," siger Shirwa Abdullahi Adan. Blandt andet derfor afholder Somalisk Sundhedsforbund sundhedsdage for somaliere i Danmark. 
 
”I Somalia er man typisk hos lægen i en time, og man får en masse medicin med hjem. Her er man jo hos lægen i ti til femten minutter. Og somalierne kommer måske og har ondt mange steder på kroppen. Lægen har svært ved at vurdere, hvad de fejler, også på grund af sprogbarrieren," fortæller Shirwa Abdullahi Adan, bioanalytiker på OUH, sundhedsfaglig kandidat og medlem af bestyrelsen for Somalisk Sundhedsforbund, som han har været med til at stifte.
 
"Jeg tror ofte, det ender med en indlæggelse, som ikke er nødvendig, eller at somalieren faktisk fejler noget, som slet ikke bliver behandlet. Til sundhedsdagen forsøger vi at hjælpe dem med, hvad de skal prioritere at snakke med deres læge om.”

Foto: Nils Lund Pedersen
Musik: Jazzhar / Siesta

Særligt benyttede sider på dbio.dk