Frispark: Lukkede Facebookgrupper på arbejdspladserne er gode til nogle ting, men vi skal tænke os godt om!

Er hjælpsomhed altid en hjælp? Næstformand i Danske Bioanalytikere Bitten Kaanbjerg Kristensen skriver om arbejdstidsregler og fleksibilitet; det kan indimellem være sin sag som TR at stå på mål for de aftaler, der skal beskytte kollegerne.

Frispark
FRISPARK_Bitten

For nylig fik jeg en mail fra en frustreret tillidsrepræsentant; på denne TR’s arbejdsplads er der en lukket Facebookgruppe, som bruges til at organisere bytning af vagter og sociale aktiviteter. Hun havde observeret over tid, at bioanalytikere lavede opslag om vagter, der skulle besættes på grund af sygdom – altså vagter, der skulle afsættes her og nu. Desuden blev der indimellem stillet faglige spørgsmål fra en kollega, der var alene i vagt.

Tillidsrepræsentanten tog det op på et møde med sine kolleger. Det er nemlig et ledelsesansvar at sørge for den slags, og hun synes ikke, at det er opgaver, som bioanalytikere skal påtage sig selv at løse. Nogle er ikke på FB, og har derfor ikke mulighed for at byde ind på vagterne eller byde ind med deres viden.

Misforstå mig ikke; lukkede Facebookgrupper er rigtig gode til mange ting. Grupperne bruges fx flittigt til at bytte vagter og informere om sociale aktiviteter. Her fungerer Facebook super godt. Det er nemt og hurtigt. 

Når de til gengæld bruges til at få et hurtigt svar på faglige spørgsmål og vagter, der skal afsættes ved sygdom, har brugen nogle bivirkninger, som er værd at overveje. Det er super godt, at I er kollegiale og gerne vil hjælpe for at få tingene til at glide. Men lige i disse tilfælde er det ikke så smart, da det underminerer den arbejdstidsaftale, vi har med arbejdsgiverne.

Ifølge arbejdstidsaftalen skal et tilkald honoreres med mindst 3 timer og et telefonopkald om faglige spørgsmål fra arbejdspladsen betragtes som et tilkald. Aftalen beskytter vores fritid, og den er udfordret p.g.a de utallige sparerunder, som afdelingerne har været igennem. Derfor skal vi værne om aftalen.

Jeg har selv oplevet noget lignende, og jeg tog det også op på et bioanalytikermøde. Jeg husker tydeligt fornemmelsen af, at mine kolleger tænkte: Nu rabler det da for hende – siger hun virkelig, at jeg ikke må svare en kollega, der spørger efter hjælp på Facebook? Og de nøjedes ikke med at tænke det! Det er rigtigt hårdt som TR at komme i modvind, når man forsøger at beskytte eksisterende aftaler og tage et overordnet hensyn til alle medlemmer. Også dem, der ikke ønsker at bruge Facebook på den måde.

Så min bøn til jer er, at næste gang jeres TR siger noget, I synes er tudetosset: Vær nysgerrig på, hvorfor og tro ikke, at hun/han gør det for at genere jer. Det handler jo dybest set om, at balancere vores rettigheder med sund fornuft og fleksibilitet.

Udklip_bitten1
Screenshot fra bioanalytikernes facebook-gruppe. Arkivfoto
bitten_for_web_profile
  • Bitten Kaanbjerg Kristensen
  • Næstformand i Danske Bioanalytikere siden 2018
  • Bor i Ikast i Midtjylland
  • Har senest arbejdet som bioanalytiker og FTR på Aarhus Universitetshospital
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk