Livmoderhalskræft: Bioanalytikere stærkt repræsenteret i styregruppe

FAGLIG CADEAU: Regionerne har udpeget to bioanalytikere til Den Nationale Styregruppe for livmoderhalskræftscreening, der skal føre Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger ud i livet.

Nyhed
Udklip_styregruppe

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

I første omgang var der ikke lagt op til, at bioanalytikere ville få en plads i Den Nationale Styregruppe, som skal implementere Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger for screening for livmoderhalskræft. Fra Danske Regioners side var anbefalingen, at styregruppen skulle bestå af to gynækologer, en epidemiolog og tre repræsentanter fra patologi, molekylærbiologi eller mikrobiologi.

I Danske Bioanalytikeres høringssvar til Sundhedsstyrelsen havde foreningen stærkt anbefalet, at der blev udpeget en repræsentant fra Dansk Cytologiforening, hvis medlemmer ”har en høj faglighed og ekspertise inden for det cyto-diagnostiske område”. 

Dansk Cytologiforenings formand Dorthe Ejersbo var derfor begejstret, da styregruppens medlemmer og kommissorium blev offentliggjort i slutningen af august. Ikke blot én, men hele to bioanalytikere var nu udpeget: Susanne Nielsen, medlem af bestyrelsen i Dansk Cytologiforening, teamleder og fagspecialist i cytologi, Patologiafdelingen SUH, afsnit Næstved og Rikke Holst Andersen, afdelingsbio- analytiker i Patologi, Regionshospitalet Randers.

”Jeg glæder mig så meget over, at bioanalytikerne skal være med til at beslutte, hvordan de nye anbefalinger føres ud i livet. Faggruppen har stor betydning for den daglige drift af screeningsprogrammet, og når vi snakker screening, er bioanalytikere og patologer meget ligeværdige. Vi har det dag- lige ansvar for produktion og diagnostik og kan byde ind med meget viden”, siger Dorthe Ejersbo.

Regionen udpeger medlemmer: Susanne er den bedst egnede

Medlemmerne i den Nationale Styregruppe udpeges endeligt af Danske Regioner, men hver enkelt region har ansvaret for at indstille to personer. En fra klinikken med faglig indsigt og en administrativ medarbejder fra Regionen med viden om økonomi. Klinikerne skal repræsentere de fagligheder, som Sundhedsstyrelsen har anbefalet.

Lise Grupe Larsen er overlæge i Patologiafdelingen i Næstved. Hun forklarer, hvorfor det ikke er hende, som patolog, der er udpeget til den nationale styregruppe, men at hun sammen med resten af ledelsen i stedet pegede på Susanne Nielsen:

”Susanne Nielsen er meget bedre klædt på til opgaven, end jeg er. Jeg har ikke samme erfaring med cytologiscreeningen som Susanne, og vi har indstillet hende, fordi hun er den bedst egnede. Hun har jo også i flere omgange siddet med i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe, som har udarbejdet de nye an- befalinger for livmoderhalskræftscreeningen”, siger Lise Grupe Larsen.

En interessant opgave

Susanne Nielsen ser det som en rigtig beslutning at tage bio- analytikere med i styregruppen.

”Det er en enormt spændende opgave at være med til noget helt nyt, og det er jo os som bioanalytikere, der har fingrene i suppen så at sige. Vi kender både udfordringerne med den cytologiske screening og HPV-screeningen fra vores praktiske hverdag. Dejligt at vi nu får indflydelse på, hvordan Sundhedsstyrelsens guidelines skal implementeres”.

Men hun beklager, at der kun er 1 patolog blandt medlemmerne.
”Lægerne er jo både uddannet i cytologi og histologi, og det vil være rart at have flere patologer at sparre med, bl.a. når vi skal finde procedurer til ensretning også på histologien”, siger Susanne Nielsen.

Hun håber, at de arbejdsgrupper som skal nedsættes under styregruppen, inddrager patologernes faglighed.

Rikke kender mindste detalje

Den anden bioanalytiker i styregruppen er Rikke Holst Ander- sen fra Patologi, regionshospitalet Randers. Ledende bioanalytiker i afdelingen Jette Krüger Jensen forklarer, at Region Midtjylland bad afdelingsledelsen melde ind, hvem der ville være velegnet til styregruppen fra det patologiske område.

”Vi pegede på Rikke, fordi hun er dybt inde i det cytologiske område. Hun kender det til mindste detalje og er vældig kompetent. Vi ser Rikke som en rigtig god repræsentant for livmoderhalsscreeningen i Midtjylland, som jo udelukkende foregår her i Randers”, siger Jette Krüger Jensen.

Det er bioanalytikerne, der skal få det til at lykkes Rikke Holst Andersen har ansvaret for afdelingen med cervix-cytologien i Randers  og er stadig selv med til at screene og svare ud. Hun ser det som en klar fordel, at hun som bioanalytiker er med i Styregruppen. Hun kan være med til at sikre, at man ikke overser de vigtige detaljer for, at screeningsprogrammet fungerer.

”Det er jo os bioanalytikere, der både modtager prøven, screener den og sender svarene ud. Vi ved, hvor kompliceret, det kan være at svare ud til de praktiserende læger. Svaret indeholder en anbefaling, som bygger på diagnosen, evt. HPV test resultat og kvindens tidligere forløb. Da kvinder kan følge adskillige forskellige forløb, skal bioanalytikeren holde tungen lige i munden, når hun beslutter, hvilken anbefaling svaret skal indeholde”, siger Rikke Holst Andersen.

”I sidste ende er det jo os bioanalytikere, der sidder med screeningen til daglig, som skal få implementeringen af de nye anbefalinger til at lykkes.” 

​22/10: Afsenderen af anbefalingerne er ændret fra Sundhedsstyrelsen til Danske Regioner.

HOVEDPUNKTER i de nye anbefalinger for livmoderhalskræft-screening

  • Cytologisk- og HPV-screening skal sammenlignes
  • Hver region skal i en periode tilbyde halvdelen af kvinderne i alderen 30 til 59 en traditionel cytologisk   screening som primær testmetode.
  • Den anden halvdel får HPV-screening som primær metode.
  • Hvordan kvinderne deles op, beslutter Den Nationale Styregruppe.
  • I en stor landsdækkende undersøgelse, skal fordele og ulemper ved de to metoder beskrives.
  • Derefter besluttes den endelige metode.

Flere kvinder skal deltage

  • 25 procent af de inviterede kvinder deltager ikke i screeningsprogrammet, og disse kvinder tegner sig for halvdelen af de kvinder, som udvikler livmoderhals- kræft. Der skal nu gøres en særlig indsats for at få disse kvinder med.
  • Forslag om flere tilbud om hjemmetest, mobil- klinikker, informationskampagner m.v.
  • Desuden skal barrierer for kvindernes deltagelse undersøges.

HPV-vaccinerede skal stadig screenes

  • Vaccinerede kvinder screenes som ikke-vaccinerede, dels fordi der ikke er evidens, der støtter, at det er sikkert at ændre praksis, men også fordi der er praktiske udfordringer ved at skelne vaccinerede kvinder fra ikke-vaccinerede.

Særligt benyttede sider på dbio.dk