Leder på KBA i Esbjerg: Nu skal vi vende hver sten

På Sydvestjysk Sygehus er Klinisk Biokemisk Afdeling inddelt i tre teams med hver deres ledende bioanalytiker. Elin Merete Rasmussen leder team B. Fagbladet har spurgt hende som daglig leder, hvordan hun forholder sig til påbuddet.

Nyhed
arbejdsmiljo_illustration3
Illustration: Louise Sylvester

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Arbejdstilsynet skriver, at arbejdsmængde og -pres har været så stort, at det kan påvirke medarbejdernes sundhed. Var du overrasket over, at afdelingen fik et påbud?

Elin Merete Rasmussen: Jeg var godt klar over, at vi har travlt, og som ledere havde vi da også inden Arbejdstilsynets besøg forsøgt at imødegå arbejdspresset.

Men jeg havde håbet til det sidste, at vi ikke fik det påbud. Jeg troede ikke, at situationen blev oplevet så slem. Men nu har Arbejdstilsynet jo påpeget problemerne, og vi har en situation, vi skal have løst. Vi har jo kun interesse i at have glade og sunde medarbejdere.

Læs i morgen 12/1-2017: Efter arbejdsmiljø-påbud i Esbjerg: Problemerne skal løses uden nye ansættelser

Hvordan påvirkede påbuddet dig som leder?

Elin Merete Rasmussen: Jeg er selvfølgelig ked af påbuddet. Jeg ser jo helst, at vi har nogle sunde og raske medarbejdere. Men det har været svært at aflæse. Vi har jo ikke haft et meget højt sygefravær i perioden.

Kontaktede personalet dig og fortalte, at de var meget pressede?

Elin Merete Rasmussen: Når man hver dag sidder og laver arbejdsplaner, er der da medarbejdere, som kommer og siger til mig, at ”det der kan jeg ikke klare”. Der har også været enkelte, som har opsøgt mig, fordi de har været bekymrede på andres vegne.

Når jeg har fået de henvendelser, har jeg prøvet at handle på det. Det har da været en belastning for bioanalytikerne, når vi har været nødt til at kalde ind pga. sygdom, men vi har løbende hørt medarbejderne, om de ville kaldes ind eller prøve at udføre opgaverne med dem, vi var, og evt. tage overarbejde. Vi har sammen prøvet at finde nogle løsninger.

Forsøgte du at gøre noget ved arbejdspresset, inden I fik påbuddet?

Elin Merete Rasmussen: Vi havde gjort flere ting. Vi har automatiseret nogle tidskrævende analyser og fjernet andre. Vi har også udført to arbejdsgangsanalyser omkring prøvetagning, ligesom vi har holdt teammøder, hvor vi løbende diskuterer forbedringer.

Jeg ved godt, at når man er presset, kan det være svært at sige det højt, men medarbejderne har haft mulighederne for det. Vi har også prøvet at ændre i vagtplanen, så der ikke er så mange huller, og så der fast er indlagt mere afspadsering.

Desuden har vi kunnet flytte rundt på ressourcerne, da vi jo har et fælles Klinisk Diagnostisk Afsnit. Så bioanalytikere fra immunologien, mikrobiologien og patologien varetager funktioner omkring blodprøvetagning i ambulatoriet. Men alle tiltag skal ske inden for det råderum, vi har, og det er jo sygehuset, som tildeler de økonomiske ressourcer. Desuden er vi jo et akutsygehus, så vi skal jo kunne levere vores ydelser, når der er brug for dem.

Læs i morgen 12/1-2017: Efter arbejdsmiljø-påbud i Esbjerg: Problemerne skal løses uden nye ansættelser

Medarbejderne udtalte til Arbejdstilsynet, at de sjældent gik til deres ledere, fordi de var lige så pressede. Hvordan oplever du det store arbejdspres i afdelingen?

Elin Merete Rasmussen: Selvfølgelig har vi som ledere også været pressede. I sommeren 2015 blev der reduceret på leder- og stabssiden, hvor vi gik fra seks til fire ledere. Vi fire, der er tilbage, har fået ekstra opgaver, men det har ikke ændret noget i forhold til personalet.

arbejdsmiljo_illustration4
Illustration: Louise Sylvester

Måske har de undladt at opsøge os af misforstået hensyn, men vores døre er åbne, og vi er tilgængelige i rigtig mange timer hver dag. Medarbejderne er da også kommet til os, synes jeg.

Det er nærliggende at tænke, at der bør ansættes flere bioanalytikere, men det er ikke en del af jeres handleplan. Kan I løse problemerne med de eksisterende ressourcer?

Elin Merete Rasmussen: Nu skal vi vende hver sten for at se, hvor vi kan gøre det bedre, men samtidig skal vi jo holde os inden for de eksisterende økonomiske rammer.

Vi har lige fået to ekstra vikarer ind, og det letter situationen, men det er også en balance, hvor mange nye vi kan tage ind. De skal jo læres op, og vi har også studerende i afdelingen. Lige nu har vi rigtig mange nye bioanalytikere, som er under oplæring, for vi har ansat tilsvarende nyt personale, som vi har sagt farvel til, ligesom vi også ansætter barselsvikarer.

Læs i morgen 12/1-2017: Efter arbejdsmiljø-påbud i Esbjerg: Problemerne skal løses uden nye ansættelser

Særligt benyttede sider på dbio.dk