Laboratoriebussen fra Køge langtidsparkeres fra 1. juli

På trods af interesse fra flere andre kommuner lykkedes det ikke Køge Kommune at finde økonomi til at fortsætte driften af Det Mobile Laboratorium resten af 2018. Nu arbejdes der for en eventuel billigere løsning og en større aktionsradius.

Nyhed
dbio_20160510_039
​​Det Mobile Laboratorium fra Køge er på vej i garage. Arkivfoto: Henrik Petit

​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Helle Broberg Nielsen, journalist

 

Den 10. april besluttede Køge Kommunes velfærdsforvaltning ikke at afsætte 165.000 kr. ekstra til at fortsætte driften af Det Mobile Laboratorium året ud; i indstillingen hed det, at meget få borgere bruger tilbuddet.  Derfor indstilles kørslen fra udgangen af juni. 

”Bussens videre skæbne kendes endnu ikke, men overlæge Karen Søeby fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge, har endnu ikke tænkt sig at give op. Selvom ordningen måske udstyrsmæssigt vil blive nedskaleret og geografisk udbredt til flere kommuner.   

”Jeg tror, at kommunerne, altså Køge og Solrød, som har været med siden sidste år, blev overraskede over, at de fremover selv skulle bekoste driften af laboratoriet, som tidligere blev finansieret af projektmidler fra Region Sjælland. Selve bussen er regionens ejendom, og selvom den fortsat stilles til rådighed, lykkedes det altså ikke at sikre en finansiering, selvom vi har forsøgt med forskellige muligheder."

Interesse i Solrød, Roskilde og Greve​

"Solrød og Roskilde kommuner gav konkrete tilsagn om deres del af finansieringen, og vi var også i dialog med Greve. Men under alle omstændigheder ville det heller ikke være muligt at dække alle fire kommuner med kun én bus. Og det er jo heller ikke sådan, at hele regionen skal plastres til med laboratoriebusser af denne her karakter. Det er selvfølgelig rigtigt ærgerligt, men det blev altså i Køge Kommune vurderet, at prisen for ordningen er for høj i forhold til, hvor meget den bruges,” forklarer Karen Søeby.

Hun og bioanalytiker Susanne Andresen, der har været med siden konceptudviklingen af Det Mobile Laboratorium, vil i juni mødes med andre interessenter i et fokusgruppe-interview for at afdække regionens behov for en mobil laboratorieordning. De vil også se på, hvordan behovet opleves hos de praktiserende læger og i den kommunale hjemmepleje omkring regionens øvrige sygehuse. 

​Dialog på tværs

”Nej, jeg har ikke som sådan været forelsket i selve bussen i den konkrete udformning. Men jeg er forelsket i den tværsektorielle dialog – mellem region, kommunens akutteam og de praktiserende læger – som den har været med til at give et konkret indhold,” siger overlægen.

Der kan måske blive tale om en laboratorieordning med mindre køretøjer, mindre apparatur og langt færre analysetyper, lyder hendes forslag.

”Vi skal nu se på, hvad der er de helt essentielle behov. Crp og hæmoglobin på kapillærblod kan sygeplejerskerne i de kommunale akutteam godt selv tage. Men vi har registreret, at væsketal er vigtige; vi har været ude ved borgere, der var helt skæve af væskemangel. Væsketal kræver med det nuværende udstyr en veneblodprøve, der skal centrifugeres og analyseres. Men der er faktisk blevet udviklet lettere udstyr, så det er i alt fald nogle af de tanker, vi kan arbejde videre med,” siger Karen Søeby.

Særligt benyttede sider på dbio.dk