Laborant med fingrene i fortiden

Tina Brand, som er oplægsholder på Fagligt Forum 2014, arbejder med forhistorisk dna på Københavns Universitet. Hun fortæller her hvordan - og hvorfor, det også her er vigtigt at undgå kontaminering.

Nyhed
Tina-Brand-2
Oplev Tina Brands spændende oplæg om arbejdet med forhistorisk dna på dbio's Faglige Forum.

​Det er mindre end tre årtier siden, det blev teknisk tilgængeligt at uddrage dna af materialer, der har ligget hengemt, været nedgravet eller hygget sig mange meter under fx indlandsis og permafrost i hundrede, tusinder eller hundered tusindevis af år. Siden disse metoder blev udviklet er jordens tidligste historie blevet skrevet om flere gange.

”I 1987 uddrog forskere dna fra et over 100 år gammelt skind fra en quagga, en uddød hesteart. Det blev et kæmpegennembrud, fordi man fik et helt præcist værktøj til at bestemme forhistoriske fund.​ Tidligere måtte man ty til morfologien; altså det helt håndfaste studium af fx knogler og andre materialer. En metode, der kræver stor viden og erfaring, når man sammenligner med de molekylærbiologiske metoder, vi har i dag. Mange af de konklusioner, der er blevet draget tidligere, har man da også måttet revidere flere gange i takt med, at forskerne har fundet og uddraget dna af ældre og ældre materialer,” fortæller Tina Brand.

Hun er forskningslaborant på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, og tilknyttet det internationale forskerteam, der ledes af Eske Willerslev og Anders Hansen, der begge er anerkendt som førende inden for arbejdet med forhistorisk dna og menneskets evolutionshistorie.

På Fagligt Forums første dag holder Tina Brand et oplæg om sit arbejdsfelt, som hun har været tilknyttet siden 2000.

”Jeg har været ansat på KU i 25 år, og havde tidligere arbejdet med parasitologi og registrering af adfærd hos farmede mink og ræve. Da Anders og Eske skulle skrive deres ph.d., søgte de penge til en laborant, og så endte jeg dér,” forklarer Tina Brand, der i dag ikke selv arbejder så meget i laboratorierne, men har en lederfunktion.

Med på ekspeditioner

Hun har tidligere deltaget i ekspeditioner og har blandt andet opholdt sig over en måned på indlandsisen på Grønland for at være med til at bore iskerner ud. Hun har desuden været sendt til Oslo, Sankt Petersborg og til Finland for at hente prøvemateriale hjem til dna-ekstraktion og sekventering i Danmark.
Det faktum, at dna bevares bedst i meget kolde klimaer, betyder nemlig, at hendes arbejdsrelaterede rejseaktiviteter også som regel går i den retning.

”Jeg ville jo nok have foretrukket at skulle arbejde med materiale fra de forhistoriske huler i Spanien. Men sådan er det altså ikke,” joker hun.

Senest har hun dog været en tur i Australien for at hente en spytprøve og hår fra en aboriginal. Det materiale skal indgå i forskning af specielle sygdomme, der er knyttet til netop den befolkningsgruppe.
”Det er ret afgørende, at vi kan være helt sikre på, at materialet er det korrekte, og er blevet behandlet på den rigtige måde. Men selve ekstraktionen er ikke mere vanskelig, end at vores laborantelever kan lære det på et par uger, ” siger hun.

En typisk laborantopgave kan være, at uddrage dna af en knoglestump; først bores knoglen til pulver, hvorefter dna'et ekstraheres og udsnit af det opformeres til millionvis af kopier. Dem kan forskerne så studere. Samme håndtering kan ske med et stykke iskerne eller biologisk materiale – fx et menneske- eller dyrehår, der er fundet i det.

Cleanlab-4
 Dyb koncentration i clean lab hos Tina Brand og hendes kollega. 

Kontrol, kontrol, kontrol

Tina Brands arbejdsplads er opdelt i flere adskilte laboratorier; dels såkaldte clean labs, dels hvad der i daglig tale kaldes ”moderne” laboratorier. Det skal forhindre kontaminering.
”Som medarbejder kræver det, at man tilrettelægger sin arbejdsdag meget nøje, så man ikke bærer det samme tøj fra den ene type laboratorium til det andet. I clean lab er man iklædt heldragter, masker og hårnet. Og man må ikke gå ind i clean lab, før man har været i bad og skiftet tøj. Det er meget vigtigt, at vi kan være sikre på, at der ikke foregår kontamination af det forhistoriske dna. Når man kommer med så opsigtsvækkende fund, er det helt afgørende, at resultaterne ikke kan afvises. For eksempel med en påstand om, at de medarbejdere eller forskere, der har håndteret materialet, har afsat deres eget dna eller er kommet til at kopiere dna fra de ”moderne” labs. Derfor har både Eske og Anders slået meget på, at vi skal køre kontrol på kontrol på kontrol. Der har vi noget at byde ind med som laboranter; mange af de ph.d.’ere og post doc.’er, der er tilknyttet gruppen, har aldrig selv haft en pipette i hånden, når de begynder her. De kender derfor ikke til hverken metoderne eller er fortrolige med de høje krav til sikkerheden,” forklarer Tina Brand.

Gammel krikke

Den seneste opsigtsvækkende melding fra Willerslevs laboratorium er, at hestens historie er noget længere, end videnskaben hidtil har troet. Analyser af 700.000 år gammelt knoglemateriale fra Canada har vist, at hestens oprindelse daterer sig fire en halv million år tilbage.

”De kunne også påvise, at vildhesten faktisk ikke er en uddød race. Der eksisterer i alt fald stadig en art, som ikke er blevet blandet op med tamheste,” forklarer Tina Brand.

Artiklen om denne nye milepæl i klodens historie blev bragt i det videnskabelige tidskrift Nature i juni 2013.

​Læs mere og tilmeld dig dbio's Faglige Forum her.

Tilmeldingen er åben til 15. december.

Særligt benyttede sider på dbio.dk