15-03-2019

Løn, pension eller ferie: Hos Kræftens Bekæmpelse vælger de selv

dbio har indgået en aftale om frit valg på en privat virksomhed. Ved OK18 ønskede medlemmerne i regionerne en fritvalgsordning, men nu er lykkedes hos Kræftens Bekæmpelse.

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

 

Løn, pension eller ferie? Du vælger selv. Det er kernen i en ny aftale, som Danske Bioanalytikere har indgået på Kræftens Bekæmpelse.


”Bioanalytikere er i forskellige faser af livet, og de vil rigtig gerne selv vælge om de har brug for penge, et par ekstra fridage, de vil spare mere op til pensionen eller måske mere frihed på et senere tidspunkt. Jeg håber, at også flere arbejdsgivere kan se fidusen i at lægge en del af lønnen i en pulje, hvor medarbejderne selv kan vælge”, siger næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen.

  

Også et ønske på sygehusene

Ved overenskomstforhandlingerne i 2018 ønskede dbio’s medlemmer på sygehusene også en fritvalgsordning, og Forhandlingsfællesskabet fremsatte et krav på vegne af alle ansatte.

 

Ved de private overenskomstforhandlinger i 2017 aftalte store dele af det private arbejdsmarked at lægge endnu mere i fritvalgsordninger. På store dele af det private område har man en fritvalgsordning på 4 %.

 

Af forskellige årsager blev kravet aldrig forhandlet seriøst ved de offentlige overenskomstforhandlinger OK18, men nu er det altså lykkedes dbio at få forhandlet en fritvalgsordning hjem hos Kræftens Bekæmpelse.  

 

Sådan er fritvalgsordningen skruet sammen

Kræftens Bekæmpelse har ansat bl.a. bioanalytikere, forskere, læger, dyrepassere, socialrådgivere og psykologer. Fritvalgsordningen gælder alle medarbejdere. Ordningen er skruet sådan sammen, at medarbejderne en gang om året senest 31. oktober vælger, hvordan de ønsker at bruge fritvalgsordningen.


Medarbejderne fik i forvejen et løntillæg på 2 % en gang om året. De er nu lagt over i en fritvalgsordning fra 1. januar 2020, hvor medarbejderne selv kan vælge mellem at få udbetalt de 2 % som et årligt tillæg inkl. pension, som et månedligt pensionsgivende tillæg, ekstra pension (svarende til værdien af fritvalgsordningen inkl. pension) eller frihed i form af op til fem hele fridage med løn og pension.

LinkedIn Email Twitter