Klar tale – få sagt det, der skal siges

Næsten hver anden dansker har været i konflikt på jobbet indenfor 12 måneder, viser en ny undersøgelse. Danske Bioanalytikere har med inspiration fra en erhvervspsykolog og Rigshospitalets erfaringer udviklet guiden Klar Tale.

Arbejdsmiljø
Skrevet af
​​​​​​​​​​​​​​​​ Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent
klartale

Danske Bioanalytikere har med inspiration fra en erhvervspsykolog og Rigshospitalets erfaringer udviklet guiden Klar Tale. ​​Illustration: Kristine Morris

Konflikter er relativt almindelige på det danske arbejdsmarked. En ny undersøgelse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd viser, at 41,1 procent af danskerne har været involveret i skænderier eller konflikter på arbejdspladsen, mens 7,3 procent har været udsat for mobning.

De fleste synes nok, at konflikter er ubehagelige. Mange har en tendens til enten at undvige eller konfrontere for aggressivt, men begge dele er uhensigtsmæssigt. Camilla Raymond, erhvervspsykolog, har i bogen”Arbejdsrelationer og relationsarbejde” beskrevet metoden Klar Tale. 

Raymond foreslår i bogen en form for planlagt konfrontation, hvor man får sagt det, der skal siges på en hensigtsmæssig måde. Hvor man bliver på egen banehalvdel og holder sig til sagen, ikke til personen.

På den måde øger man sandsynligheden for, at den anden part lytter, skriver hun. Værktøjet anvendes i arbejdsmiljøarbejdet på Rigshospitalet.

Danske Bioanalytikere har med inspiration fra Camilla Raymond og Rigshospitalets arbejde tilpasset metoden Klar Tale til brug i dbio. Metoden vil blive brugt i undervisningen af tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, men alle kan have glæde af at kende til den.

Klar Tale er et værktøj til at øve sig i, at få at få sagt det, der skal siges, når noget i et samarbejde ikke fungerer.

Særligt benyttede sider på dbio.dk