Afdelingsbioanalytiker i Holstebro: "Kaos i hovedet og ro på gangene"

”Det er svært at overskue lige nu, hvor travlt vi får. Det føles lidt ligesom stilhed før en storm. Men vi er ikke i panik. Vi er i beredskab og klar til det, der venter,” afdelingsbioanalytiker Lone Nees fra Klinisk Biokemisk Afdeling i Holstebro.

Nyhed

​​​​​ Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

else gjoerup 2
Else Gjørup (stående) holdt afsked på laboratoriet for tre år siden. Nu tilbyder hun sin hjælp til kollegerne. Privatfoto

”Det er svært at overskue lige nu, hvor travlt vi får. Det føles lidt ligesom stilhed før en storm. Men vi er ikke i panik. Vi er i beredskab og klar til det, der venter,” siger afdelingsbioanalytiker Lone Nees fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Regionshospitalet i Holstebro.

Her oplever bioanalytikerne nemlig lige pt, at de har mindre travlt i ambulatoriet, ligesom behovet for blodprøver og visse analyser er faldet, fordi nogle behandlinger ikke udføres i øjeblikket. 

”Hvis mange får brug for intensiv behandling, vil situationen ændre sig drastisk. Men jeg forventer, at vi vil kunne følge med. Det afhænger naturligvis af, hvor hårdt personalet bliver ramt”, siger Lone Nees.

Den forventning bygger hun bl.a. på, at afdelingen allerede er i gang med at planlægge, hvordan de skal sikre sig ekstra hænder. Og de får allerede tilbud fra flere sider.

”Vil gerne hjælpe mine kolleger”

En af dem er Else Gjørup. Allerede inden regionen meldte ud, at de oprettede jobbanker, hvor sundhedspersonale kan melde sig, ringede hun til sin tidligere arbejdsplads Klinisk biokemisk afdeling i Holstebro. 

”Jeg tilbød at komme og tage blodprøver, for analyser kan jeg ikke udføre. Så skulle jeg i hvert fald læres op”, forklarer Else Gjørup, som gik på pension for tre år siden.

”Jeg gør det for mine tidligere kollegers skyld, for jeg ved jo, hvor klemte de allerede er. Jeg kan møde med dags varsel. Både i Holstebro og i Lemvig, hvor jeg bor”, siger Else Gjørup.

Da hun ringede oplevede hun, at hendes tilbud blev modtaget med glæde. Det bekræfter afdelingsbioanalytiker Lone Nees.

”Vi er glade for opbakning”

”Vi noterer ned, når nogen tilbyder deres hjælp, og vi er så glade for, at nogen tænker på os. Vi oplever så stor hjælpsomhed, og det giver os en dejlig følelse af fællesskab”, siger Lone Nees. 

Om der bliver brug for Else Gjørups tilbud, ved hun ikke endnu.

”Vi har to studerende, som har tilbudt deres hjælp, ligesom to fra fertilitetsområdet har kontaktet os. De har nedsat aktivitet”, forklarer afdelingsbioanalytikeren. 

Det samme gælder bioanalytikere fra Klinisk Nuklearmedicin, hvor mange undersøgelser er aflyst.  Lone Nees regner med, at de som noget af det første lærer nogle af dem op til at tage blodprøver.

”Personalet her er desuden meget fleksible. Flere har tilbudt at arbejde på planlagte ferie og fridage”, siger Lone Nees.

Nees_dbio
Afdelingsbioanalytiker Lone Nees forventer, at behovet for den mobile ordning, hvor bioanalytikere kører ud og tager blodprøver på borgere i deres hjem, vil stige.​ Privatfoto

Større behov for mobilordning

”Vi hører fra rekvirenterne generelt, at mange er utrygge ved at skulle herind og have taget prøverne”, forklarer Lone Nees.​

Til gengæld forventer hun, at behovet for den mobile ordning, hvor bioanalytikere kører ud og tager blodprøver på borgere i deres hjem, vil stige. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk