KORA-undersøgelse: Bioanalytikere er glade for faste arbejdstider

Arbejdstid og arbejdstilrettelæggelse har betydning for os alle: Hvornår skal jeg møde, hvornår har jeg fri? Kan jeg hente eller aflevere børn i institution, skal jeg på ferie eller holde fri, og hvordan passer det med min vagtplan.

Nyhed
web_Kora-Forsidebillede
Inddragelse af medarbejderne i planlægning af tjenestetid og vagtplaner samt fleksibilitet hos både ledelse og medarbejdere kan være vigtigt, konkluderer KORA i en ny undersøgelse af arbejdstilrettelæggelse. Foto: KORA

Af Niels C. Jensen, journalist

KORA har undersøgt arbejdstilrettelæggelse på 12 forskellige hospitalsafdelinger - herunder en klinisk biokemisk - og er blandt andet kommet frem til, at bioanalytikerne er glade for rulleplaner, og muligheden for at bytte vagter med kollegerne.

Umiddelbart lyder de faste arbejdstider i form af rulleplaner som svære at tilpasse privatlivet, men ifølge undersøgelsen fra KORA forholder det sig faktisk lige modsat. Medarbejderne i undersøgelsen, heriblandt bioanalytikere fra en Klinisk Biokemisk afdeling, fremhæver, at rulleplaner give mulighed for at tilpasse arbejdsliv til privatliv.

”Ønskeplaner bliver alt for flyvsk, og jeg tror, at der er nogle, der får nogle vagter, som de ikke bryder sig om. Her er det ligesom ligeligt fordelt, og man kan sige: ”Moster Gerda har fødselsdag den og den dato, der kan jeg komme, eller der skal jeg ud og bytte den vagt”. Citat fra anonym medarbejder i rapporten, der er et resultat af et OK15-projekt som Danske Regioner og Sundhedskartellet står bag.

Vagtbytte er også en udfordring

Ifølge undersøgelsen giver rulleplaner medarbejderne mulighed for at overskue deres vagtplaner langt ud i fremtiden, og om de har behov for at bytte vagter. Og samtidig sikkerhed for, at man ikke bliver tildelt vagter med så kort varsel, at man ikke kan nå at finde en kollega at bytte med.

Men samtidig kan vagtbytte blandt medarbejdere være en udfordring for lederne, da man det i nogle afdelinger er afgørende, at man har basiskompetencer til at betjene apparater og lignende. Det gør sig i særdeleshed gældende for bioanalytikere, radiografer, farmakonomer og laboranter.

”Vi har også haft mange nye medarbejdere igennem, som jo skulle igennem noget oplæring. Og det synes jeg, at vores afdelingsleder har prioriteret meget, at de skal med. Og det skal de jo også, ellers bliver de jo aldrig klar… Der holder de meget stærkt på, at man skal igennem denne her oplæringsplan. Den bliver ikke fraveget, heller ikke selvom det brænder.” Citat fra anonym medarbejder i KORA-rapporten.

Selvom vagtbytte blandt kollegaer som udgangspunkt tager højde for kompetenceniveauet, er det ikke altid tilfældet konkluderer undersøgelsen på de 12 hospitalsafdelinger.

Villige til at træde til

En anden af undersøgelsens centrale konklusioner er, at medarbejderne er villige til at træde til, hvis der er behov for at de træder til ved sygdom, fravær, arbejdspres mv. Den opfattelse deles i øvrigt af både medarbejdere og ledere.

En forudsætning for medarbejdernes villighed til at træde til er, at de oplever fleksibilitet fra afdelingens side i forhold til sikre en god sammenhæng mellem arbejds- og familieliv.

For bioanalytikere og de fleste andre faggrupper er det mest almindelige faste rulleplaner. Jordemødre, SOSU-gruppen og sygeplejersker er blandt de faggrupper, der benytter sig af ønskeplaner.

Vigtigt at inddrage medarbejdere

Mere generelt peger rapporten på, at inddragelse af medarbejdere i planlægning af tjenestetid og vagtplaner samt fleksibilitet hos både ledelse og medarbejdere kan være vigtigt, herunder også en ledelsesstil, som har en klar vision, der er tydelig i hverdagen.

Det viser sig desuden, at bioanalytikere og laboranter har en mere positiv opfattelse af den planlagte arbejdstilrettelæggelsen end sygeplejersker og jordemødre, som er mere tilfredse med den faktiske arbejdstilrettelæggelse.

Tilfredshed_med_planlaegning_af_arbejdstiden_FINAL

Arbejdstilrettelæggelse på danske hospitaler udarbejdet af Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA)

Læs også:

Kora.dk: Arbejdstilrettelæggelse på danske hospitaler

Særligt benyttede sider på dbio.dk