Melding fra Køge: Alle læger har brugt laboratoriebussen

Samtlige praktiserende læger i Køge kommune har benyttet den såkaldte laboratoriebus én eller flere af de godt 250 gange, bussen har være kaldt ud siden september sidste år.

Nyhed
sussanne_pierre
Undervisningsbioanalytiker Susanne Andresen har været med til at indrette lastbilen. Overlæge Pierre Bouchelouche er idemanden bag det mobile laboratorium. Foto: Henrik Petit

Af Helle Broberg Nielsen, journalist

79 år er medianalderen for borgere, der har fået besøg af Køge Kommunes Laboratoriebus. Cirka halvdelen bor i eget hjem, den anden halvdel har været plejehjemsbeboere. De medicinske problemstillinger, bussen sendes ud til, er gengangere som feber, vejrtrækningsbesvær og generel utilpashed.

Diagnoserne har typisk været urinvejsinfektioner, lungebetændelse, lav blodprocent, væskemangel.
Samtlige praktiserende læger i kommunen har benyttet den én eller flere af de godt 250 gange, bussen har være kaldt ud siden september sidste år.

Ved 70-80 procent af besøgene er borgeren blevet udredt på stedet, og en eventuel behandling sat i gang eller justeret.

”Fokus er; indlæggelse eller ej. Det er med det perspektiv, de praktiserende læger rekvirerer bussen, når de ikke umiddelbart har mulighed for selv at se patienten. Ofte bestiller de hele paletten af relevante undersøgelser for ikke at overse noget, nu de har muligheden,” forklarer Susanne Andresen.

Hun er undervisningsbioanalytiker på Klinisk Biokemisk Afdeling på Køge Sygehus, der med sin fortid som laboratoriefaglig konsulent har haft sin faste gang i områdets lægepraksisser gennem flere år. Det er hende, der løbende samler tal og erfaringer fra aktiviteterne omkring laboratoriebussen, og således lyder hendes midtvejsrapportering.

bussen_indefra_kadir_anne
Med apparaturet i bussen kan bioanalytiker Kadir Akin udføre godt 50 analyser og funktionsmålinger. Foto: Henrik Petit

Design med malertape og papkasser

Susanne Andresen har i de to-tre år, Det Mobile Sygehuslaboratorium var i støbeskeen, og siden ude på landevejen været sparringspartner for Pierre Bouchelouche, projektets founding father og overlæge på samme afdeling. I sådan en grad, at han i særlig generøs grad fremhævede hendes indsats, da bussen officielt blev indviet i slutningen af august sidste år.

Det er da også hendes hjertebarn, den særligt affjedrede og efter alle laboratorie-kunstens regler udstyrede Fiat Ducato, der gør borgernær sundhed til en opsøgende realitet.

Hun har selv været med at indrette den lille lastbil, så den også arbejdsmiljømæssigt er bæredygtig; hun husker at have stået med malertape og papkasser på gangen på Klinisk Biokemisk Afdeling, for at få en fysisk fornemmelse af, hvordan proportionerne var, i forhold til at en bioanalytiker og en sygeplejerske skulle kunne arbejde inden for de relativt stramme rammer.

Og hun er stolt af resultatet: ”Jeg ville jo helst sidde i det førerhus hver dag,” siger hun og griner.

Det gør hun nu langtfra, sidder bag rattet eller opererer analyseudstyret; den opgave deles mellem seks andre af afdelingens bioanalytikere på skift. Men hun har været med flere arbejdsdage for at se, hvad der er af problemer og udviklingsmuligheder i det faglige samkvem mellem de praktiserende læger og det rullende laboratorium.

bussen_kadir_anne
Laboratoriebussen er bemandet med en sygeplejerske og en bioanalytiker. Denne dag er det Anne Christensen og Kadir Akin. Foto: Henrik Petit

Uudnyttet kapacitet

”Alle ydernumre for praktiserende læger i kommunen har nu brugt os, og det er utroligt positivt. Nogle mere end andre, ganske vist, men der er naturligvis en tilvænningsperiode,” siger Susanne Andresen.

Bussen benyttes også til opfølgende hjemmebesøg hos borgere, der har været indlagt på kræft eller nyreafdelingen på Roskilde Sygehus. Men der er stadig en uudnyttet kapacitet, og der er dage, hvor den slet ikke kommer af garagen. Til gengæld var der en enkelt hektisk dag i april, hvor teamet havde hele seks kørsler.

​​​​Kristeligt Dagblad: Mobilt sygehuslaboratorium sparer ældre for unødvendige indlæggelser

Særligt benyttede sider på dbio.dk