Hver femte føler sig stresset på laboratoriet

Hver tiende bioanalytiker har svært ved at stå inde for den faglige kvalitet af sit arbejde på grund af arbejdspres. Danske Bioanalytikeres formand, Bert Asbild, er bekymret for medlemmers psykiske arbejdsmiljø, men også patienternes sikkerhed.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

citateromstress_grafik1
Citater om stress og arbejdspres fra medlemmer af Danske Bioanalytikere. Kilde: Medlemsundersøgelse 2014

TV2 har i de sidste par uger haft fokus på de pressede danskere, og senest har sygeplejerskerne på Fyn advaret om, at de har så travlt, at det går ud over patientsikkerheden. Men også på hospitalslaboratorierne har de ondt i arbejdsmiljøet.

31 procent svarer i Danske Bioanalytikeres medlemsundersøgelse 2014, at de i det daglige arbejde i høj grad oplever et uhensigtsmæssigt arbejdspres. Ud af dem svarer 65 procent, at deres arbejde giver gener såsom stresssymptomer. Det svarer til hver femte bioanalytiker, hvilket bekymrer formanden for deres fagforening.

”En stresset bioanalytiker er én for mange. Vi kan ikke acceptere, at medarbejdere ikke kan udføre deres arbejde, uden at de får det psykisk dårligt. Derfor er jeg også glad for, at der i de netop overståede forhandlinger om overenskomsten er sat midler af til forbedre det psykiske arbejdsmiljø,” siger Bert Asbild, der er formand i Danske Bioanalytikere - dbio.

Ekspert: Det er ikke alarmerede, men..

Til sammenligning viser en måling, som Megafon har lavet for TV2, at hver tredje dansker har følt sig stresset i forbindelse med sit arbejde indenfor den seneste måned. Christian Gaden Jensen, stressforsker og psykolog, mener at målinger er godt, men at man bør tage resultaterne med en vis skepsis.

”Det betyder rigtig meget, hvordan man spørger, når man undersøger stress. Derudover er der generelt meget stor fokus på stress, hvilket også kan påvirke svarerne. Derfor er 20 procent ikke alarmerende, men samtidig skal man selvfølgelig tage det seriøst, når femte siger, at de har følt sig så pressede, at de oplever stresssymptomer,” siger han.

stresssymptomer

I dbio’s medlemsundersøgelse svarer hver tredje af dem, der i høj grad oplever et uhensigtsmæssigt arbejdspres, at de har svært ved at stå inde for den faglige kvalitet af deres arbejde. Det svarer til cirka 10 procent af alle bioanalytikere i undersøgelsen.

Formand bekymret for patienternes sikkerhed

”Når jeg hører, at hver tiende bioanalytiker har svært ved at stå inde for kvaliteten af deres arbejde på grund af arbejdspres, bliver jeg igen bekymret. Ikke kun for bioanalytikerne, men også for patienternes sikkerhed, fordi det er helt afgørende, at bioanalytikernes analyser er korrekte, så lægerne kan stille den korrekte diagnose og give den rigtige behandling, siger formanden i dbio, Bert Asbild. 

Stressforsker Christian Gaden Jensen mener, at der i samfundet er meget større fokus på produktivitet og arbejdsopgaver fremfor de mennesker, der er på arbejdspladsen. Derfor tror han - desværre - at det er her arbejdsgiverne vil lytte.

”Spørgsmålet om den faglige kvalitet er interessant, fordi det kan være, at arbejdspladserne lytter her. Det er et typisk tegn på, at samfundet har fokus på produktivitet. Medarbejderne må selv gøre noget ved, at de har det skidt, men går det ud over produktet bliver man opmærksom,” siger han.

svaetmedkvalitet

Fokus på arbejdsmiljø i ny overenskomst

Danske Bioanalytikere får løbende henvendelser om dårligt psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne, og nogle af de ord, der går igen er omstruktureringer, mangel på klar ledelse, automatisering og effektiviseringer.

I overenskomsten på det regionale område, som dbio har forhandlet sammen med Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet, er der afsat tre millioner kroner årligt til et eksperthold, som kan hjælpe arbejdspladserne med konkrete udfordringer i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.

Derudover er der taget initiativ til et forskningsprojekt om psykisk arbejdsmiljø, som skal give arbejdsgivere og arbejdstagere fælles viden om psykisk arbejdsmiljø.

OM UNDERSØGELSEN

  • 5.699 Medlemmer fra dbio er blevet inviteret til at deltage.
  • 2.013 medlemmer har valgt at deltage i undersøgelsen.
    35% har svaret på dette års undersøgelse.
  • ±0,7 er den statistiske usikkerhed, der er forbundet med resultaterne i årets måling.

Kilde: MSI Research

Grafik: infogr.am, MSI 2014

Særligt benyttede sider på dbio.dk