Hvad gælder, hvis du bliver syg i din ferie

Sommerferien står for døren og der er ingen, der planlægger med at skulle være syg i sin ferie. Men hvis uheldet er ude og du alligevel bliver syg kan du læse om dine rettigheder her.

Nyhed

Af Sara Beck Jochumsen, juridisk konsulent 

Sommer

Det er meget vigtigt, at du er opmærk​som på, at der er forskel på dine rettigheder alt efter om du bliver syg før eller efter din ferie er startet. Ligesom reglerne om erstatningsferie alene gælder for din egen sygdom. Det vil sige, at der ikke er ret til erstatningsferie, hvis dine børn eller ægtefælle bliver syg.

HVORNÅR STARTER​ FERIEN?

Din ferie starter ved normal arbejdstids begyndelse den første feriedag. Det bør derfor fremgå af vagtplanen, hvornår dette er.

SYGDOM OPS​TÅET FØR FERIEN ER STARTET

Hvis du er blevet sy​​g, før din planlagte ferie begynder, har du ikke pligt til at påbegynde ferien.

SYGEMELDING OG DOKU​​MENTATION

Hvis du bliver syg inden din ferie starter - og du ikke ønsker at påbegynde din ferie - er det dog vigtigt, at du husker, at melde dig syg.

Du skal sygemelde dig efter de almindelige regler, der gælder for dit ansættelsesforhold.

Hvis du har meldt dig syg før ferien er startet gælder de normale regler for dokumentation ved sygdom. Det vil sige, at det er din arbejdsgiver må bede om dokumentationen og som skal betale for den. Ligesom din arbejdsgiver først kan kræve en lægeerklæring på 4. sygedag, med mindre særlige forhold sig gældende.

RASKMELDING OG ERSTATNIN​​GSFERIE

Hvis du bliver rask inden din ferie ville være sluttet, skal du melde dig rask til din arbejdsgiver. Når du melder dig rask skal du samtidig fortælle om du vil holde den resterende del af den planlagte ferie eller om du i stedet vil genoptage arbejdet og holde hele ferien – dvs. både erstatningsferien og resten af den planlagte ferie - samlet på et andet tidspunkt.

Vælger du at holde resten af din planlagte ferie i forlængelse af din raskmelding, kan du kun holde erstatningsferien, for den ferie du ikke kunne holde pga. din sygemelding, i forlængelse af den planlagte ferie, hvis du kan aftale det med din arbejdsgiver.

Hvis du ikke kan - eller ikke vil - aftale, at du holder erstatningsferien i forlængelse af den planlagte ferie, eller hvis du helt har valgt at genoptage arbejdet efter raskmeldingen, skal erstatningsferien fastlægges efter de regler, der normalt gælder for varsling af ferie. Varslerne kan dog forkortes, hvis det er nødvendigt for, at du kan holde hovedferien inden for hovedferieperioden, der løber til 30. september.

SYGDOM OPSTÅET U​​NDER FERIEN

Retten til erstatningsferie for sygdom opstået under ferie er markant anderledes og stiller den ansatte dårligere end, hvis sygdommen er opstået før ferien.

KARENSD​​AGE

Hvis du bliver syg EFTER, at din ferie er startet, vil du først få ret til erstatningsferie efter udløbet af en karensperiode.

Denne karensperiode vil være på 5 dage, hvis du har optjent 25 dages ferie med løn i ferieåret. Det betyder derfor, at du først vil få ret til erstatningsferie efter 5 sygedage, hvis sygdommen er opstået under ferien.

Disse 5 dage behøver dog ikke være i træk eller i samme ferieperiode. Hvis du f.eks. har været syg 2 dage i sommerferien og 3 dage i efterårsferien vil du samlet set nå 5 dage. Hvis du så er syg en dag mere i juleferien, vil du have ret til erstatningsfrihed for denne dag – forudsat du melder dig syg.

Hvis du har optjent mindre end 25 dages ferie vil karensperioden være forholdsvist kortere.

HVORNÅ​R STARTER KARENS​DAGENE?

Karensdagene tæller først fra den dag, hvor du melder dig syg til din arbejdsgiver. Du skal også her melde dig syg efter de regler, der gælder for dit ansættelsesforhold.

Det vil sige, at hvis du først melder dig syg på 3.sygedag, så starter karensperioden først med at løbe på 3. sygedag. Du går derfor glip af 2 karensdage - derfor meld dig altid syg på første sygedag i din ferie.!

SKÆRPET ​DOKUMENTATIONSKRAV ​NÅR SYGDOMMEN OPSTÅR UNDER FERIEN

Hvis din sygdom opstår efter feriens start gælder der også andre og skærpede regler for dokumentationen for, at du er syg.

Når sygdommen opstår under ferien er det dig selv, der skal betale for den lægelige dokumentation og din arbejdsgiver har ret til at få dokumentationen uopfordret på 1. sygedag.

Den lægelige dokumentation kan være lægeerklæring, men det kan også være en udskrift fra hospitalsjournal eller lignende.

RASKMEL​DING OG E​RSTATNINGSFERIE

Der gælder de samme ​regler for raskmelding og erstatningsferie, som ved sygdom opstået før ferien.

SÆRLIGE ​​FORHOLD

Hvis du er langvarigt syg kan der gælde særlige regler. Du er altid velkommen til at kontakte din tillidsrepræsentant for nærmere vejledning.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk