Hvad betyder den nye ferielov for mig?

Mange bioanalytikere og laboranter kontakter dbio med spørgsmål om den nye ferielov. Her får du svar på de fire mest typiske spørgsmål, og hvad den nye ferielov betyder for dig.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

Günther Sader_FLICKR
Den nye ferielov ændrer ikke på hvor meget ferie man ret til, man har nemlig ret til det samme antal feriedage, som i dag. Foto: Flickr/Günther Sader.

Folketinget har vedtaget en ny ferielov. Den betyder, at vi fremover får ”samtidighedsferie” i stedet for ”forskudt ferie”, vi får stadig ret til samme antal feriedage, som i dag. Den nye ferielov giver anledning til mange spørgsmål.

dbio.dk har stillet medlemmernes spørgsmål til Sara Beck Jochumsen, der er juridisk konsulent i Danske Bioanalytikere, og hun svarer:

”Jeg har hørt, at der kommer en ny ferielov, hvad betyder det for mig?”

”Ja, det er korrekt, at der er vedtaget en ny ferielov, der gælder fra 1.9.2020. Du skal være opmærksom på, at loven alene regulerer 1.-5. ferieuge.

Nuværende regler: Forskudt ferie

I Danmark er der i dag forskudt ferie. Det betyder, at du optjener ferie i kalenderåret fra 1. januar til 31. december, men at du først kan holde ferien fra 1. maj til 30. april året efter. Der kan dermed gå op til 16 måneder, fra du har optjent ferien, til du kan holde den.

Nye ferieregler: Samtidighedsferie

Med den nye ferieordning optjener og afvikler du din ferie på samme tid i perioden fra 1.9. til 30.8. året efter, det vil sige over en periode på 12 måneder - det kaldes ferieåret. Du har dog mulighed for at afholde ferien i yderligere 4 måneder, i perioden fra 1.9. til 31. 12. året efter, dvs. i alt 16 måneder - det kaldes ferieafholdelsesperioden. Det betyder fx, at den ferie, du optjener i februar måned, allerede kan afholdes i marts måned samme år.”

Se og forstå:

”Hvad indebærer overgangsordningen til den nye ferielov?”

”Inden den nye ferieordning træder i kraft, indføres en overgangsordning. Formålet er at sikre, at overgangen mellem den nuværende og den nye ferieordning sker så smidigt som muligt, og at de to systemer ’ensrettes.’

Hvis ikke der indføres en overgangsordning, vil du, når du overgår til den nye ferieordning med samtidighed, have optjent ferie efter de gældende regler, som endnu ikke er afholdt.

Samtidig vil du på overgangstidspunktet begynde at optjene ny ferie. Samlet vil det betyde, at du vil få op til to års betalt ferie (svarende til ti uger) i det første år med samtidighedsferie.

For at undgå, at der kan afholdes dobbelt ferie i overgangsperioden, ”indefryses” ferie, der er optjent i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020. Denne ferie kan ikke afholdes, men udbetales, når du forlader arbejdsmarkedet.

Det svarer til, at du med den nuværende ferieordning får udbetalt det sidste års optjente ferie, når du forlader arbejdsmarkedet. Du mister derfor ikke noget.”

”Hvad sker der med de ”indefrosne” feriemidler?”

De feriepenge, der indefryses, kan arbejdsgiver beholde i virksomheden, eller arbejdsgiver kan vælge at indbetale dem til en særlig fond, ”Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler”, som administreres af Lønmodtagerens Dyrtidsfond.

Uanset om de tilgodehavende feriemidler indbetales eller forbliver hos arbejdsgiver, så ”indekseres” de, og samtidig er de sikret mod arbejdsgivers eventuelle konkurs.

”Hvad med 6. ferieuge mv.?”

”Reglerne om 6. ferieuge mv. følger af de overenskomster eller individuelle aftaler, der regulerer netop dit ansættelsesforhold. Her er der ikke et krav om samtidighed, hvorfor de fortsat kan følge de gældende regler om forskudt ferie. På de områder, hvor dbio har overenskomst er vi i gang med at aftale, hvilke vilkår, der skal gælde fremover.”

Læs mere

Alle medlemmer af Danske Bioanalytikere har d. 26. februar fået tilsendt en e-mail om den nye ferielov med mere information for bioanalytikere ansat i henholdsvis stat, regioner og det private erhvervsliv.

Du kan også læse mere på dbio.dk under fanen Job og løn.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk