Hurtige antigentest på vej til den danske teststrategi

Stor smitteudbredelse og lange ventetider til PCR-test betyder, at der indføres antigentest som en del af teststrategien herhjemme. Hvem og hvordan er under afklaring.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

20201210-150527-L-1920x1280we
Søren Brostrøm gav på pressemødet en kort introduktion i antigentests - også kaldet lyntests - fordele og ulemper. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Sc​anpix

”Vi kan blive nødt til at acceptere den tradeoff, at antigentest er mindre præcise, men giver et svar meget hurtigere,” siger Søren Brostrøm.

Flere og flere lande har indført hurtige antigentest som en del af deres officielle testkapacitet. Og nu kommer Danmark med på vognen, blandt andet på grund af stor smitteudbredelse og lange ventetider til PCR-test, lyder det fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på dagens pressemøde.

Søren Brostrøm gav på pressemødet en kort introduktion i antigentests - også kaldet lyntests - fordele og ulemper, hvilket man er opmærksom på, når man indfører antigentest herhjemme.

Fordele

  • Hurtigt svar på test
  • Kan bryde smittekæder
  • Større kapacitet af test
  • Kan bruges ved stor smitteudbredelse

Ulemper

  • Ikke lige så præcise som PCR-test
  • Der vil være mange flere falsk-negative. I befolkning generelt vil måske halvdelen være falsk negative. Blandt personer med meget smitte er måske en tredjedel falsk negative.

Kan bruges til screening

Sundhedsstyrelsens direktør forklarede, at gentagne antigentest f.eks. kan bruges til screening på skoler, arbejdspladser og i fængsler. Og man ved, at gentagne antigentest måske kan nedsætte andelen af falsk negative. Det er noget af det, som Sundhedsstyrelsen sammen med regionerne er i gang med undersøge.

På den anden side fastholder Søren Brostrøm, at PCR-test skal anvendes til personer med symptomer og nære kontakter. 

Regionerne skal nu i samarbejde med private udbydere af antigentest finde ud af, hvordan man bedst kan bruge antigentest herhjemme.

Særligt benyttede sider på dbio.dk