31-03-2020

Gravide Emilie tør godt fortsætte sin praktik under coronaepidemien

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole anbefaler, at studerende, der er gravide, ikke tager i praktik. Men på Odense Universitetshospital er gravide medarbejdere fortsat i  arbejde. Emilie Johansen er glad for at kunne fortsætte sin praktik.

​​​​​​​​​​Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

emilie_web.pngEmilie Johansen er bioanalytikerstuderende ved UC Lillebælt i Odense. Hun er på 4. semester, som i studieordningen ved UC Lillebælt består af klinisk uddannelse i hele semestret. 

Emilie er også gravid og har derfor været i tvivl om, hun kunne fortsætte sin kliniske uddannelse i  Afdeling for Klinisk Patologi  OUH under corona-epidemien. Noget der kunne betyde, at hun blev sat tilbage et halvt år tilbage i sin uddannelse.

UCL følger forsigtighedsprincip

Fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole lyder anbefalingen nemlig, at studerende, der er gravide, ikke tager i praktik. Direktør Mickael Bech forklarer: 

”Vores anbefaling sker ud fra et forsigtighedsprincip. Sundhedsstyrelsen har udpeget gravide som en af risikogrupperne, og derfor har vi valgt at anbefale vores gravide studerende ikke at være på deres praktiksted i sundhedsvæsenet under coronaepidemien. Vi har samtidigt opfordret de studerende til at tale med deres praktiksted om andre studierelevante opgaver mens de ikke er på praktikstedet.”

OUH stiller fortsat uddannelsespladser til rådighed for studerende 

På Odense Universitetshospital er de gravide medarbejdere fortsat i  arbejde. Sygeplejefaglig direktør Mathilde Schmidt-Petersen udtaler:

”Gravide ansatte møder stadig op på deres arbejde her på hospitalet. De bliver skærmet fra direkte kontakt med covid-19 smittede patienter og varetager andre opgaver.  De skal naturligvis ikke være i front i arbejdet med covid-19 patienter, men de møder op på arbejde som sædvanligt."

"Vores vurdering og tolkning af Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at de gravide godt kan varetage opgaver på hospitalet uagtet deres graviditet og her sidestiller vi vores studerende med vores medarbejdere. Derfor stiller vi fortsat uddannelsespladser til rådighed for de studerende der er gravide, og vi tager særlige hensyn til, hvor de skal arbejde”. 

Emilie er lettet​

Efter 14 dage, hvor Emilie Johansen og hendes medstuderende har arbejdet hjemmefra med opgaver, møder hun op i Patologisk afdeling igen mandag den 30. marts. 

Hun er glad for, at OUH´s regler giver hende lov til at fortsætte i hendes praktik. 

”Skolen vil jo naturligvis gerne beskytte deres studerende. Det forstår jeg godt. Men jeg tror nok, at jeg i den her situation sætter mit studie lidt højere, også fordi jeg ikke er bange for, at det vil kunne skade mit barn og mig. Jeg ville være meget ked at komme bagud et semester”, siger Emilie Johansen og fortsætter:

”Selvfølgelig ved jeg jo ikke om, det på langt sigt, kan påvirke fostret, men det er der jo heller ingen andre der har kendskab til. Så jeg føler egentlig ikke, at jeg kan træffe valget på et oplyst grundlag, men det er der ingen, der har skylden for”, siger hun, som godt kan forstå, hvis andre gravide studerende vil vælge anderledes end hende selv.
LinkedIn Email Twitter