Gør sort samvittighed til hvid rettighed

Måske er tiden modnet til timebank, som vi har stillet krav om ved flere overenskomstforhandlinger, mener formand Bert Asbild efter en paneldebat om worklife-balance på Folkemødet.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

wl_debat

Hvordan passer vi på dem, der skal passe på os? Det var overskriften på debatten, hvor Danske Bioanalytikere og Ergoterapeutforeningen spurgte aktuelle debattører, hvordan vi får balancen mellem arbejde og fritid til at gå op. Det løb af stablen i et fyldt telt på Folkemødet fredag formiddag.

Dobbelt pres

Hos Socialrådgiverforeningen taler man om to grupper medlemmer, fortalte formand Majbritt Berlau, som var tilstede i teltet. En gruppe af unge, der ikke har fået børn endnu og gerne vil give den gas, og ældre, som har overskud til at trække igen. Og så en gruppe, som har børn og ikke har overskud til at arbejde for fuld kraft.

De spørgelystne tilhørere viste, at work-life-balance optager mange. Spørgsmålene fra salen vidnede om, at mange er pressede af krav om både effektivitet på arbejdet og børn, der skal hentes og ældre familiemedlemmer, der skal passes, hvis man ikke vil ”nøjes med” kommunens service.

Fra sort samvittighed til hvid rettighed

Allerede i starten af paneldebatten roste professor Linda Nielsen bioanalytikerne og ergoterapeuterne for at sætte balancen på dagsordenen. Men hun mente også, at det var en sag for politikerne, der lige nu er i valgkamp. Sofia Maria Brand, stifter af Familiepolitisk Netværk, mente at en del initiativer i Sverige viser, at man der netop vil familien.

Linda Nielsen mente, at man kunne gøre sort samvittighed til hvid rettighed – for alle ved, at hvis ens barn er syg, og man ikke har ret til hverken 1. eller 2. barns sygedag, så melder man sig selv syg.

Put timer i banken

Fra salen blev der efterlyst løsninger. Kent Petersen fra Finansforbundet fortalte om en timebank, som gælder for alle banker. Idéen er, at man kan sætte timer i banken i de perioder, man kan arbejde mere, og hæve dem igen, når det passer ind i familielivet. Timebanken har givet fleksibilitet for både medarbejdere og virksomheder.

Et forslag som Linda Nielsen kvitterede for. Som formand for Familie- og Arbejdslivskommissionen var hun med til at aflevere et forslag om netop en tidsbank til den tidligere regering.

Tiden moden for timebank

Danske Bioanalytikere har ved de sidste tre overenskomstforhandlinger stillet krav om en timebank. Måske er tiden modnet til at føre forslaget ud i livet – ikke kun i banksektoren, men også på de danske sygehuse, sagde formand Bert Asbild efter dagens paneldebat.

Danske Bioanalytikere arbejder nu videre sammen med Ergoterapeutforeningen på at udbygge, hvordan en timebank kunne se ud og kontakter i løbet af den kommende tid andre interesserede organisationer.

De deltog i paneldebatten

Linda Nielsen, professor, tidligere formand for Familie- og Arbejdslivskommissionen, som afleverede en række forslag til den tidligere regering om bl.a. en tidsbank, bedre pasningsmuligheder af syge børn

Finn Juel Larsen, næstformand Skole og Forældre, som bl.a. har udtalt sig om at skolernes og arbejdspladsernes ferier ikke altid passer sammen

Sofie Maria Brand, stifter af Familiepolitisk Netværk, som gerne vil skabe en bedre balance mellem arbejde og familieliv

Rasmus Willig, sociolog, har skrevet flere bøger og advarer bl.a. mod at det i stedet for at være samfundets skyld er blevet individets, når tingene ikke hænger sammen, man får stress osv.

Kent Pedersen, formand Finansforbundet og næstformand i FTF. Finansforbundet har i overenskomsten en timebank, som af flere (bl.a. Familie- og Arbejdslivskommissionen) er blevet udpeget som en oplagt del af løsningen.

Steen Muntzberg, underdirektør Dansk Arbejdsgiverforening, mener at borger har en rimelig forventning om et pasningstilbud, som matcher familiernes og arbejdsmarkedets behov

​Se flere billeder af bioanalytikere til Folkemødet på Bornholm i fotogalleriet på Flickr.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk