Gentest til gravide giver nye opgaver til bioanalytikerne

En ny gentest til gravide har givet opgaver til bioanalytikerne på kromosomlaboratoriet på Rigshospitalet, der som det første sted i Norden laver analyserne selv. I andre regioner er man ved at hjemtage analysen fra USA.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

nipt_riget_web
Her ses de to bioanalytikere fra Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet arbejde med NIPT-maskinen. Det er Karina Nørgaard t.v. og Annica Björnbäck t.h. Foto: Rigshospitalet.

Når de gravide vælger den nye NIPT-metode (Non-Invasiv Prænatal Test) frem for en moderkagebiopsi eller fostervandsprøve, er det bl.a. bioanalytikere, som står bag prøveresultatet på kromosomlaboratoriet på Rigshospitalet. Det er foreløbig eneste sted i Danmark, hvor analysen laves i eget laboratorium.

Men på andre offentlige sygehuse i regionerne er man i gang med at hjemtage analyserne fra USA til egne laboratorier.

NIPT består af en blodprøve fra moren, hvor man analyserer stykker af fostrets DNA, som findes i den gravides blod. Dermed kan man påvise fostrets køn, samt om der er stor sandsynlighed for, at det ufødte barn har Downs syndrom eller visse andre kromosomfejl.

Læs også: Fortsat forskelsbehandling: Nu gentest til flere gravide i Nordjylland. Fynboerne må vente til 2016

Små mængder DNA

På Rigshospitalet startede de 1. september 2015 som det første sted i Norden med selv at lave NIPT-analyserne. Her har to bioanalytikere specialiseret sig i den avancerede analyse, som kræver en enorm databehandling. Data fra bare én enkelt blodprøve svarer til cirka 12 gigabyte.

”Det er rigtig spændende at være med til, fordi teknologien udvikler sig mere og mere. Vi arbejder med meget små mængder DNA, så det kræver, at man er meget omhyggelig med, at det ikke bliver kontamineret (forurenet, red.) med DNA fra en anden gravid. Fordi 90 % af prøven er morens DNA, og 10 % er fra fosteret, kan det i sjældne tilfælde være svært at se, om det, man finder, stammer fra fosteret eller moren,” siger bioanalytiker Karina Nørgaard, Klinisk Genetisk Klinik, Rigshospitalet.

Sammen med kollegaen Annica Björnbäck skal hun analysere de godt 1000 NIPT-prøver om året, som man forventer at skulle lave på kromosomlaboratoriet. Prøverne kommer fra hele Region Hovedstaden inklusiv Færøerne og Grønland.

Vil selv lave NIPT-analyser

Også på Aarhus Universitetshospital i Skejby er bioanalytikerne i fuldt sving med den nye NIPT-analysemetode for hele regionen. Hospitalet har tilbudt NIPT til de gravide siden 2013 og har sendt analyserne til USA. Men nu er man i gang med at implementere analysen på eget laboratorium og forventer at være klar 1. januar 2016.

På Roskilde Sygehus er bioanalytikerne ligeledes involveret i hospitalets nye udviklingsprojekt i forbindelse med NIPT, fortæller afdelingsbioanalytiker Peter Böhm Nielsen, Klinisk Biokemisk Afdeling. Men indtil analysen er klar, sender man stadig prøverne til USA.

Også i Region Nordjylland og Region Syddanmark er der planer om, at skal NIPT fremover skal analyseres i Danmark, men her vil bioanalytikerne formodentlig udelukkende skulle tage blodprøverne.

Læs også: 2½ år efter første gentest til gravide: Nu tager Sundhedsstyrelsen stilling

​6/12-2015: I første version af artiklen fremgik det fejlagtigt, at man pt. laver NIPT-analyser på hospitalet i Skejby. Det er ikke korrekt, og derfor er artiklen nu rettet til.

Særligt benyttede sider på dbio.dk