Gennembrud: Covid-19 er en arbejdsskade for sundhedspersonale

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har nu - efter gentagne henvendelser - præciseret at coronavirus covid-19 kan være en arbejdsskade. Den nye udmelding gælder for ansatte i sundhedsvæsnet. ”Det er en meget vigtig udmelding," siger Katja Wienmann Bramm.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
Corona_drive-in-podestation

Hvis man er udsat for smitterisiko for covid-19 i sit arbejde, er det normalt tilstrækkeligt til, at man kan sandsynliggøre, at smitten er sket der, skriver Arbejdsmarkedet Erhvervssikring på deres hjemmeside. ​Arkivfoto: Helle Brandstrup Larsen, Regionshospitalet Randers

Sundhedspersonale skal ikke længere bevise, at de er blevet smittet med covid-19 på arbejdet for at få det anerkendt som en arbejdsskade. Bioanalytikere, læger, sygeplejersker m.fl. skal altså ikke påvise en konkret smittekilde for, at covid-19 kan anerkendes som en arbejdsskade. Det er en tydelig præcisering af tidligere udmeldinger.

Danske Bioanalytikere og flere andre fagforeninger har i løbet af de seneste uger efterlyst klare retningslinjer for, hvornår man kan få erstatning for covid-19 som arbejdsskade.

”Det er en meget vigtig udmelding fra Arbejdsmarkeds Erhvervssikring - set i lyset af den øgede eksponering for covid-19, som medarbejderne aktuelt står i. Jeg kan ikke andet end at opfatte beslutningen som en kæmpe anerkendelse af den risiko, som medarbejderne udsættes for - og jeg er selvfølgelig utrolig glad på bioanalytikerne og laboranters vegne,” siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Sundhedspersonale er udsat for smitterisiko

Det skal fortsat sandsynliggøres, at smitten er sket på arbejdet. Men hvis man er udsat for smitterisiko i sit arbejde, er det normalt tilstrækkeligt til, at man kan sandsynliggøre, at smitten er sket der, skriver Arbejdsmarkedet Erhvervssikring på deres hjemmeside. 

I alle tilfælde er det en konkret vurdering, om sygdommen vil kunne anerkendes som en arbejdsskade, og diagnosen covid-19 skal være stillet. Med andre ord er det et krav, at man har fået konstateret covid-19. Det er ikke nok, at man mistænker at være smittet.

Danske Bioanalytikere har tidligere været ude og anbefale, at man altid anmelder covid-19 som en arbejdsskade. Det gælder stadigvæk.

”Lige nu er der mange ting, vi ikke ved om covid-19. Vi ved ikke, om smitten kan give varige mén på langt sigt, eller om der kan være risiko for fosterskader hos gravide. Derfor anbefaler dbio alle smittede at anmelde sygdommen som en arbejdsskade. For en sikkerheds skyld,” siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Særligt benyttede sider på dbio.dk