Fynsk fremtid: Prøverne flyver med drone

Bioanalytikerne i Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Odense bliver blandt de første til at afprøve droner til transport af blodprøver, vævsprøver mv. F.eks. mellem Ærø og Svendborg.

Nyhed
webRITZAU_35692703
”Kvaliteten er vigtig, så vi skal have masser af afprøvninger. Jeg glæder mig til de mange fejltagelser, vi skal gøre. For det vil være dem, vi lærer af,” siger en innovationsbegejstret Peder Jest, der vil flyve blodprøver med droner. Foto: Ritzau

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Alt er endnu kun planer og tegninger, men står det til Peder Jest, vil der snart flyve droner rundt mellem afdelingerne på Odense Universitetshospital.

Dronerne vil være lastet med de blodprøver, vævsprøver og andre vigtige prøver, som skal hurtigt fra det ene sted til det andet. Fra det ene sygehus til det andet, fra sundhedshuse til hospital, fra praktiserende læger, fra ø til hovedland.

Peder Jest er medicinsk direktør og formand for Innovationsrådet i Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT), Odense Universitetshospital (OUH) og Syddansk Universitet.

Noget andet end at lege med droner i haven

”Vi har en dyb interesse for droner, og vi agter i indeværende år at foretage den første afprøvning i OUH’s mikrobiologiske afdeling og akutafdelingen. Det kliniske personale, herunder bioanalytikerne, skal naturligvis være med i hele processen. Det er vigtigt for mig, at den nye teknologi gavner både personale og patient. Ellers kan man jo bare rende rundt og lege med droner i sin egen have,” siger han.

Odense Universitetshospital ligger i et særligt droneteknologisk smørhul, hvor der både er hjerner og faciliteter til at få de ubemandede fartøjer i luften på nye opgaver.

Center for Innovativ Medicinsk Teknologi satser stærkt på droner, det samme gør innovationsnetværket for robotteknologi RoboCluster, som også har hjemme i Odense.  Desuden har byen allerede en dronelufthavn, en dronehangar og -træningscenter. Strategien omfatter ikke kun droner, som flyver med prøver.

Skal være nemmere for personalet

”Et er selve transportproblemet, men vi skal automatisere hele processen, fra prøverne puttes i dronen, letter og til de lander på et droneslag i fx mikrobiologisk afdeling, hvor prøverne skal analyseres. Det hele skal foregå automatisk, så det også bliver nemmere for personalet,” forklarer Peder Jest.

To indsatsområder er på tegnebrættet. Den interne transport, altså mellem hospitalets egne afdelinger og eksternt uden for hospitalets område.

”Vores plan er at lave en business case på transport mellem Ærø og Svendborg. I dag bruges helikoptere til de vigtige transporter. En drone flyver 40 km i timen og kan gøre turen frem og tilbage fra Ærø til Svendborg på 15 minutter, det vil være langt billigere end helikoptertransport,” siger Peder Jest.

Glæder sig til de mange fejltagelser

Han understreger, at der vil være rigtig mange test og praktiske forhold, der skal være i orden, før bioanalytikerne og andet personale vil blive vant til lyden af droner, som kan sammenlignes med en summen fra en bisværm.

”Kvaliteten er vigtig, så vi skal have masser af afprøvninger. Jeg glæder mig til de mange fejltagelser, vi skal gøre. For det vil være dem, vi lærer af,” siger en innovationsbegejstret Peder Jest.

  • Droner er ubemandede luftfartøjer
  • De er udstyret med forskellige sensorer, som kan udskiftes, alt efter hvilken opgave dronen skal løse.
  • Droner har hidtil primært været anvendt til fotografering og kortlægning
  • 23. september 2016 offentliggjorde regeringen sin dronestrategi.
  • Regeringen vil bl.a. fremme den offentlige sektors anvendelse af droner.
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk