Fremtidens Bispebjerg får laboratorier i verdensklasse

På det nye Bispebjerg Hospital bliver den laboratoriebaserede forskning samlet et sted for at skabe synergi mellem forskergrupper.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist 

Sydfacade_lab-log_web

De fælles forskningsfaciliteter skal gøre hospitalet attraktivt for forskere. Foto: Byggeriets Billedbank.

Lækre forskningsfaciliteter på flere etager, som alle fra hospitalet kan booke sig ind på efter behov. Det bliver virkeligheden, når Laboratorie- og Logistikbygningen på Bispebjerg Hospital står færdig i 2017.

”Vi skal fortsat udvikle os og være blandt de bedste i verden til det, vi gør. Vi bliver aldrig de største, men vi gør det godt på de områder, vi arbejder med. Det vil blive endnu mere tydeligt i fremtiden,” lyder ambitionen fra overlæge Bo Belhage, der er formand for Forskningsudvalget på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

De fælles faciliteter bliver lidt af en ændring sammenlignet med i dag, hvor de ca. 15 afdelinger på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, der bedriver laboratorieforskning, sidder spredt i alle hjørner af de to matrikler.

”For eksempel sidder neurologerne i tre klumper placeret diametralt modsat hinanden på hospitalsområdet. Det gør det altså svært at have en frugtbar dialog. Jeg forventer, at alle bliver dygtigere i et højere tempo, når forskerne sidder sammen,” siger Bo Belhage.

BoBelhage_web

Et attraktivt forskningsmiljø

Han har deltaget aktivt i brugerinddragelsen, der er gået forud for dispositionsforslaget for Laboratorie- og Logistikbygningen, som Regionsrådet godkendte for nylig, og han har store forventninger til bygningen:

”Først og fremmest får vi samlet forskningen i nogle lækre rammer. Dernæst får vi væsentligt bedre muligheder for at lave eksperimenter med testpersoner. Og endelig bliver logistikken meget bedre forstået på den måde, at eksempelvis maskiner, apparater og frysere er, hvor man skal bruge dem, og ikke spredt i alle ender af matriklen,” forklarer Bo Belhage.

Det er kun laboratorieforskningen, der samles i fælles faciliteter. Det er for eksempel fysiologiske eksperimenter, som Hjerteafdelingen og Lungemedicinsk Afdeling udfører, samt diabetes- og celleforskning, som Gastrocentret udfører. Den mere kliniknære forskning forbliver på de enkelte afdelinger. 

Fakta

  • Der bliver i runde tal 1300 kvadratmeter fælles forskningsfaciliteter i Laboratorie- og Logistikbygningen.
  • Dette skal erstatte de faciliteter, der i dag ligger spredt på Bispebjerg- og Frederiksberg Hospitaler, så det meste af laboratorieforskningen bliver samlet i fremtiden.
  • Der skal etableres en organisation, der skal drive de fælles faciliteter, og besluttes overordnede retningslinjer for, hvordan de skal fungere.
  • Laboratorie- og Logistikbygningen kommer ud over de fælles faciliteter til at rumme forskningslaboratorier for Klinisk Biokemisk Afdeling.
  • Bygningen bliver på i alt 10.000 kvm. og opføres fra 2015 til 2017.

Særligt benyttede sider på dbio.dk