Flere unge i Grønland rammes af tuberkulose

International tuberkulosedag: Efter at tuberkulose har været næsten udryddet i Grønland, har sygdommen udviklet sig på ny. Antallet af nye tilfælde er på niveau med flere udviklingslande.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

dronning_ingrids_hospital

Antallet af tuberkulosetilfælde i Grønland er på niveau med det, som kendes fra udviklingslande, fremgår det af den nationale strategi fra myndighederne. Foto: sermitsiaq.ag

De grønlandske sundhedsmyndigheder er bekymrede over, at tuberkulose igen ser ud til at sprede sig i landet. Særligt stigningen blandt unge vækker bekymring.

”Det er bekymrende, at der også er mange unge, som er smittede. Et højt antal smittede unge fortæller, at der er aktiv smittespredning i befolkningen, står der i National tuberkulose-strategi 2017-2021", som er udarbejdet i et samarbejde mellem Departementet for Sundhed, Landslægeembedet og TB-Styringsgruppen.

I 2015 var der cirka 150 tilfælde pr. 100.000 af tuberkulose i Grønland. Den højeste rate i de seneste år var i 2010, hvor der var cirka 200 tilfælde. Blandt unge i alderen 15-24 år var TB-raten 232 i 2015. Alarmerende tal, som kendes fra udviklingslande, fremgår det af den nationale strategi.

På niveau med et uland

”TB forekomsten var lav i 1990’erne, men steg frem til 2010, hvorefter den faldt lidt igen og har siden ligget på et stabilt - men højt niveau. Antallet af nye tilfælde kategoriserer sig som høj endemisk og er på niveau med flere udviklingslande,” står der i ’National tuberkulose-strategi 2017-2021’.

Og problemet med tuberkulose ser ikke ud til at være løst, tværtimod peger rapporten på, at der en risiko for at sygdommen spreder sig, da den også forekommer i de større byer.

”Stigningen i antallet af tilfælde i begyndelsen af 1990’erne kunne forklares med små epidemier i bygder. I de senere år har antallet af anmeldte tilfælde både været i byerne og bygderne og dermed fulgt befolkningen. Cirka halvdelen af de anmeldte tilfælde er smitsomme . Dette betyder, at diagnosen er stillet sent, og der har været stor risiko for en aktiv smittespredning,” konkluderes der i National tuberkulose-strategi 2017-2021. 

WHO’s eksperter på besøg

På den baggrund har det grønlandske sundhedsvæsen inviteret eksperter fra WHO til lave en uvildig gennemgang af forebyggelsen og bekæmpelsen af tuberkulose samt at give anbefalinger baseret på gode erfaringer fra andre lande.

Det arbejde mundede blandt andet ud i følgende anbefalinger:

  • Styrk diagnostik ved at forbedre algoritmen
  • Screening af alle indsatte i fængsler
  • Forbedret regelmæssig opfølgning af sårbare/udsatte patienter
  • Involver lokale myndigheder i arbejdet med at skabe opmærksomhed om TB
  • Lav særskilte sundhedsfaglige guidelines for TB hos børn og unge
  • Sikr vaccination af børn op til 6 år, der flytter til Grønland
  • Fortsæt med at uddanne lokalt personale
  • Skab opmærksomhed omkring TB hos bygdesundhedsmedarbejdere

Kilde: National tuberkulose-strategi 2017-2021 

Særligt benyttede sider på dbio.dk