Flere reagenser på vej: To regioner vil teste mere personale

Region Syddanmark ophæver midlertidigt stop, og Region Midtjylland prøver også at få undersøgt ansatte på de mest kritiske poster, mens Region Hovedstaden stadig bremser.

Nyhed

​​​​​​​​​​​ Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

webRH_Hovedindgang01_stor
Region Hovedstaden har også bremset op for test af personale. Det er der ifølge regionens hjemmeside endnu ikke ændret på.​ Pressefoto, Rigshospitalet

Bioanalytikere og andet sundhedspersonale i Region Syddanmark og Region Midtjylland kan nu igen blive testet for corona, specielt hvis de arbejder på meget vigtige positioner. De to regioner indførte ellers fredag og lørdag i sidste uge midlertidige stop for de undersøgelser. Men det er nu igen blevet lempet på forskellige måder.

Region Hovedstaden har også bremset op for test af personale. Det er der ifølge regionens hjemmeside endnu ikke ændret på.

Ifølge regionerne har de manglet reagenser til at analysere prøver. Derfor prioriterede de at teste de mest syge patienter. Men søndag ændrede Sundhedsstyrelsen strategi, så generelt flere danskere skal tjekkes for, om de har sygdommen.

- Vi følger selvfølgelig kravene fra de centrale myndigheder. Samtidig er der udsigt til, at der er reagenser på vej fra flere leverandører. Derfor giver vi igen mulighed for at teste personale med lette symptomer, hvis de har kritiske funktioner, siger koncerndirektør Kurt Espersen fra Region Syddanmark.

Optimering af produktion​

Region Midtjylland fastholder overordnet foreløbig stoppet for test af personale. Men ved at optimere produktionsgangene er det lykkedes at få lidt ekstra prøver med.

- Det udnytter vi nu til, at der kan analyseres 100-200 personaleprøver om dagen. Vi har givet hvert hospital en kvote, så de kan få testet ansatte, som er svære at erstatte, siger koncerndirektør Ole Thomsen fra Region Midtjylland.

Det handler alt sammen om sundhedspersonale, som har nogle små tegn, der kunne være corona, men som i lige så høj grad kunne være almindelig let forkølelse eller lignende. De har været nødt til at blive hjemme, når der var den mindste mistanke om corona. Ved at teste dem er der mulighed for at få dem hurtigere på arbejde igen.

Ole Thomsen har ikke hørt om, at der skulle være reagenser og andre materialer på vej til de midtjyske sygehuse i større stil. Derfor fastholder Region Midtjylland det principielle stop for test af personale.

Ny visitationsenhed

Kurt Espersen siger, at trods lempelsen så vil Region Syddanmark fortsat være skrappe på prioriteringen af test.

- Vi følger, hvor stort behovet er for at teste personale. Det mest vigtige er, at vi har kapacitet til at undersøge svært syge patienter, siger Kurt Espersen.

- Vi opretter på Odense Universitetshospital en fælles visitationsenhed for personale. Det gør vi også for at sikre, at alle behandles ens, tilføjer Kurt Espersen

Sådan er retningslinjerne​

Sundhedsstyrelsen har fastlagt retningslinjer for sundhedspersonale, der ikke er testet:

  • ​Hvis de har symptomer på eller mistanke om covid-19, skal de blive hjemme, også selv om de i en normal situation måske ville være mødt på arbejde.
  • Efter 48 timer uden symptomer kan de møde på arbejde igen.
  • Hvis ansatte testes negative, kan de straks møde på arbejde igen, når de er klar til det, ligesom hvis det var enhver anden sygdom.

Særligt benyttede sider på dbio.dk