Mange flere patienter kan få gavn af Køgebussen

Der er stor tilfredshed med Køgebussen. Det viser den første evalueringsrapport. Med Det Mobile Laboratorium kan man f.eks. undgå unødige indlæggelser. Men bussen kan betjene flere patienter, end den gør på nuværende tidspunkt, og det skal der fokus på.

Nyhed
Laboratoriebus0996
Køgebussen var for nylig på road-trip til Christiansborg, hvor Sundheds- og Ældreudvalget blev inviteret indenfor. Nu er den første evaluering af Det Mobile Laboratorium offentliggjort. Foto: Sine Fiig​

​​​​​​​​​​​ Af Helle Broberg Nielsen, journalist

Køgebussen var for nylig på road-trip til Christiansborg, hvor Sundheds- og Ældreudvalget blev inviteret indenfor. Nu er den første evaluering af Det Mobile Laboratorium offentliggjort. Foto: Sine Fiig​

​I 2015 kørte Det Mobile Laboratorium første gang på gaden i Køge. Nu har Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE, som er det tidligere KORA) udarbejdet den første evaluering af Køgebussen.

Og der er stor tilfredshed med bussen, som betjenes af en bioanalytiker.

"Evalueringen viser, at parterne er lykkedes med at udvikle et tilbud, som de praktiserende læger oplever som relevant og kompetent. Laboratoriet giver hurtig udredning af sub-akutte patienter, det er de rigtige patienter, der får tilbuddet, og de involverede oplever, at tilbuddet forebygger indlæggelser," siger projektchef i VIVE Martin Sandberg Buch, der har foretaget evalueringen.

Fungerer fuldstændig uproblematisk 

Laboratoriebussen rykker ud til borgeren, når den praktiserende læge har ringet efter den. Akutsygeplejen og laboratoriebussen befinder sig typisk en times tid efter i borgerens hjem. I laboratoriebussen kan bioanalytikeren foretage analyser på stedet for at afklare om patienten skal indlægges.

En praktiserende læge citeres anonymt i rapporten for at sige:

”Det er let. Man ringer til dem, taler med en kompetent person. Så forklarer man lidt om, hvad det er for en patient og situation. Så tager de ud og laver prøverne, og så ringer de tilbage med svar inden for et par timer. Jeg har ingen forslag til forbedring, for det har fungeret fint. De har gjort det, jeg har bedt om, og måske endda lidt til. Det har været fuldstændig uproblematisk." 

Tallene for det mobile laboratorium viser, at 62% af de borgere, der får rekvireret det mobile laboratorium ikke efterfølgende bliver indlagt, og at borgere der bliver indlagt typisk sker indenfor det samme døgnefter Det Mobile Laboratorium har været der. 

Stadig for få patienter 

Laboratoriebussen kan betjene seks patienter om dagen, men den har kun besøgt to patienter om dagen i undersøgelsesperioden, og der mangler endnu dokumentation for den fulde effekt, understreger projektchefen. 

"Det er en relativt dyr løsning, hvis man ikke formår at udnytte den fulde kapacitet, og det er vigtigt at kende effekten i forhold til, hvorvidt laboratoriet rent faktisk forebygger indlæggelser," siger Martin Sandberg Buch.

Det estimat er ifølge overlæge på Klinisk Kemisk Afdeling på SUH i Køge Karen Søeby for lavt. Hun siger til fagbladet dbio, at det skyldes, at undersøgelsesperioden lå i indkøringsfasen. Hun vurderer, at tallet er mindst fire borgere nu. 

Nu til fase to 

Rapporten konkluderer, at forsøget med det mobile Laboratorium bør fortsætte i en fase to, hvor der udvikles på indsatsen. Og det vækker begejstring hos Danske Bioanalytikere, som følger projektet tæt. 

"Potentialet er der! Bussen har netop vist sig at været et knaldgodt, tværfaglig og tværsektorielt tilbud. Og jeg synes, at når de praktiserende læger i evalueringen rapporterer en ”oplevet kvalitet” af deres behandling af patienterne, så er det også værdifuldt. Selvom det måske ikke kan plottes ind i et Exel-ark. Udfordringen er nu, at få flere læger til at bruge tilbuddet. Og til at bruge den til mere," siger Martina Jürs, næstformand i Danske Bioanalytikere.

  • De praktiserende læger er i meget høj grad begejstret for Det Mobile Laboratorium og benytter det.
  • Flere praktiserende læger angiver, at det er en aflastning af dem, og at de kan undgå unødige indlæggelser for patienterne. 
  • Bussen opleves som et tilbud, der øger kvaliteten af vurderingerne i de kommunale akutteams, øger deres handlemuligheder, samt synliggør akutteams overfor almen praksis.
  • Brugen af Det Mobile Laboratorium fra hospitalets akutafdeling og kliniske sengeafdelinger som alternativ til korte indlæggelser og dels som opfølgning, der kan forkorte indlæggelserne, er endnu ikke kommet i stand, hvorfor sikring af kendskab til bussen bør prioriteres.
  • Bussen bør fortsætte i en fase to for at fortsætte og konsolidere kapacitets-udnyttelsen samt få mere solid viden om effekterne, hvad angår forebyggelse af indlæggelser samt omkostnings-effektiviteten. 

Evalueringen er finansieret af Region Sjælland og gennemført af Martin Sandberg Buch, Betina Højgaard og Jakob Kjellberg fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Du finder rapporten her.​

Særligt benyttede sider på dbio.dk