Seniorordninger: Fleksibel efterløn giver tiltrængte pusterum

Ann Meisler er på en fleksibel efterløn. Hun er gået en time ned i arbejdstid om dagen, hvilket svarer til 20-23 timer om måneden. Timerne sparer hun op til hele fridage.

Nyhed
Skrevet af
​Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
ann meisler stor

Ann Meisler fyldte 65 år i september og planlægger at gå på pension næste år efter sommerferien. Ann Meisler er på en fleksibel efterløn. Hun er gået en time ned i arbejdstid om dagen, hvilket svarer til 20-23 timer om måneden. Timerne sparer hun op til hele fridage.

”Jeg aftaler med min leder, hvordan disse timer lægges bedst i forhold til det team, jeg arbejder i,” siger hun.

Ann Meisler bestemte allerede som 58-årig, at hun gerne ville gå ned i tid. Hun deltog i et pensionsmøde arrangeret af a-kassen DSA og pensionskassen PKA. De fortalte om hendes muligheder.

Fuld efterløn var aldrig med i overvejelserne

”Jeg ville ikke kunne leve udelukkende af en efterløn,” siger hun. Hun kontaktede DSA og spurgte til en fleksibel efterløn, hvor hun kombinerer arbejde med efterløn.

”Ja, det kan lade sig gøre, hvis din leder indvilger i det, og du er fleksibel,” lød det fra a-kassen Ann Meislers leder, Astrid Vorre Sørensen, i Patologisk Afdeling på Rigshospitalet var med på ideen, og Ann Meisler er opsat på at hjælpe med at få det til at glide.

”Jeg lægger mine arbejdsfrie dage, så det passer ind med resten af teamets arbejdsplan, og hvis andre skal have ferie, tager jeg gerne vagten. Jeg behøver jo ikke at holde fri i vinterferien eller i børnenes skoleferie,” konstaterer hun.

Har elsket sit fag

Den fleksible efterløn giver Ann Meisler plads til at tage en gradvis afsked med det arbejdsliv, som har fyldt rigtig meget.

”Jeg har identificeret mig med patologi og neuropatologi. Hele min verden har drejet sig om det. Jeg er stadig glad for mit arbejde, men nu kommer den unge generation, hvis uddannelse er anderledes,” siger Ann Meisler. Hun oplever tit, at der er brug for hendes mange års kompetencer som specialist.

”Nogle gange driller paraffinblokkene, og jeg kan give mine unge kolleger råd til blokskæreteknik. Jeg ved, hvordan det skal se ud,” siger hun. Til gengæld tager hun ikke længere de akutte opgaver.

”Jeg går ikke på akutafdelingen, og jeg laver ikke hasteprøver til nedfrysning, men jeg kan sagtens tilkaldes til at skære frys.”

Fridagene bruger Ann Meisler til praktiske gøremål og til at slappe af.

”Hvis jeg bliver træt i det daglige, ved jeg, at jeg fx om tre dage har to fridage. Det hjælper mig.”

Børnebørnene får også mere opmærksomhed nu.

”Jeg bruger også mine fridage til at vænne mig til at tage mig mere af familien,” konstaterer hun.

Særligt benyttede sider på dbio.dk