Fagforeningerne er enige: Lønkronerne skal tilbage til arbejdspladserne

De lønkroner, som arbejdsgiverne på det offentlige område sparer i tilfælde af en konflikt, skal føres tilbage til arbejdspladserne. Det mener en række fagforeninger. dbio opfordrer medlemmerne til at støtte forslaget om en velfærdspulje.

Nyhed
borgerforslag_ful
10 fagforeninger har stillet et borgerforslag om en velfærdspulje for at få lønkronerne tilbage efter en eventuel konflikt. Forslaget venter lige nu på 50.000 underskrifter. Illustration: borgerforslag.dk 

​​​​​​​Af Kir Klysner, journalist​​​

Hvis det kommer til en konflikt i Danmark omkring overenskomsterne på det offentlige område, så vil arbejdsgiverne spare rigtig mange lønkroner, mens de offentligt ansatte strejker eller bliver lock-outet. 

De lønkroner skal tilbage til de ramte arbejdspladser på sygehusene, skolerne og de andre offentlige institutioner, som rammes af konflikten, påpeger de 10 fagforeninger, som står bag et forslag til oprettelse af en velfærdspulje. 

Endnu flere fagforeninger bakker op om forslaget og opfordrer medlemmerne til at støtte forslaget, ligesom Danske Bioanalytikere gør.  

”Det er ikke rimeligt, at arbejdsgiverne skal tjene på konflikten. Det har aldrig været tanken med den danske model. Det her ville ikke finde sted på det private område, for der lider begge parter et tab. Hvis der skal være en magtbalance, så skal pengene føres tilbage,” mener dbio´s formand Bert Asbild. 

Medlemmerne gør det nødvendige 

Forslaget om oprettelse af en velfærdspulje er stillet som et borgerforslag. Hvis forslaget får 50.000 underskrifter fra borgere med stemmeret til Folketinget inden for 180 dage, kan det højst sandsynligt føre til, at det stilles som beslutningsforslag i Folketinget.

Og det håber Bert Asbild på sker. De offentligt ansatte vil nemlig få ekstra travlt i halen på en eventuel konflikt, og det skal der rådes bod på med de lønkroner, som tilbageholdes under konflikten. 

”Efter en eventuel konflikt vil vores medlemmer have endnu mere travlt, end de havde før, og det er yderst tvivlsomt, at der kommer flere hænder til. Jeg ved, at når vores medlemmer står over for patienter, så gør de det, det er nødvendigt, også selvom de skal ligge vandret.” 

Forslaget blev offentliggjort den 15. marts 2018, og efter fire dage har forslaget over 14.000 underskrifter.

Støt forslaget om en velfærdspulje

"Borgerforslag" ​er et nyt initiativ i Danmark, som Folketinget har indført som forsøgsordning fra januar 2018.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk