En vittighed blev til effektiv afskærmning mod coronasmitte

Bioanalytikerne på Kolding Sygehus har installeret en plexiglasplade mellem patient og prøvetager, når de tager blodprøver. Og er på den måde med til at minimere risikoen for smittespredning af COVID-19.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

janevolstrup
"Vores nye opfindelse: patienten på den ene side og os på den anden," skriver Jane Brøchner Volstrup. Privatfoto

I ambulatoriet på Kolding Sygehus har bioanalytikerne fået sat plexiglas op mellem patient og prøvetager. 

Patienten sætter sig i stolen og drejer, så han eller hun får armen ind på den anden side af afskærmningen. Herfra kan bioanalytikere så tage prøven. 

”På den måde undgår vi, at patienten nyser eller hoster os ind i hovedet, eller at vi selv hoster og udsætter dem for eventuel fare for smitte”, forklarer bioanalytiker Jane Brøchner Volstrup.

Den geniale beskyttelse startede egentlig som en vittighed, fortæller hun.

”Når der har været influenza epidemi, har vi ofte joket om, at det ville være godt, hvis vi kunne lave en anordning, så patienten blot kunne stikke sin arm ind for at få taget prøven. Eller en drive-in prøvetagning. Vi føler, at vi er meget udsatte, når vi sidder så tæt på patienten under prøvetagningen”, forklarer hun.

Et tv-klip fra en Lidl-butik, hvor kassedamerne var skærmet af, gav deres tidligere ide næring.

”Vi kontaktede sygehusets tekniske afdeling, som altid er hjælpsomme. Og i går kom de så og satte plexiglasset op. De skal lige skaffe mere glas, så sætter de det også op de andre steder, hvor vi tager prøver”, siger Jane Brøchner Volstrup.

I Kolding oplever de, som i alle andre ambulatorier, at der kommer færre patienter for at få taget prøver. men de, der kommer,  og som lægerne vurderer skal have taget blodprøver, kan nu føle sige mere trygge.

”Patienterne synes, det er meget fint, og vi bioanalytikere er jo mest bekymrede på patienternes vegne”, konstaterer Jane.

Særligt benyttede sider på dbio.dk