Danmarksnyhed: Bioanalytikere uddannet til at give børn lattergas

Tre bioanalytikere på Rigshospitalet er som de første i Danmark blevet oplært i at give bange børn lattergas under blodprøvetagning.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør 
Lattergas børn

Bioanalytikere på Rigshospitalet er blevet oplært i at give børn lattergas under blodprøvetagning, hvis de er meget bange. Foto: Rigshospitalet, Juliane Marie Centret.

På Rigshospitalet har de startet et initiativ, som skal hindre, at børn får traumatiserende oplevelser, når de er på sygehuset. Personalet skal undgå at holde børn fast under smertefulde procedurer som for eksempel, når barnet får taget en blodprøve.

I nogle tilfælde er det ikke nok med sæbebobler og andre afledningsmanøvrer. Nogle børn er så bange, at personalet må ty til lattergas, så de helt undgår smerter og angst.

Som noget helt nyt er tre bioanalytikere i blodprøvetagningen nu blevet lært op i at give børnene lattergas. Traditionelt har det kun været sygeplejersker, som har haft tilladelse til det, skriver nyhedsbrevet fra Juliane Marie Centret, Rigshospitalet.

Møde børnene i øjenhøjde

"Det er en stor lettelse i hverdagen og en rigtig god service for patienterne. Vi behøver ikke ringe efter assistance og vente på dette, men kan tilbyde løsningen til børnene lige i den situation, hvor de står og synes, det er svært," fortæller bioanalytiker Anette Vinding. 

Hun ser det som en videreudvikling af bioanalytikernes kompetencer i forbindelse med det at arbejde med børn:

"Når man arbejder med børn, gælder det om at møde børnene i øjenhøjde og gøre dem så trygge som muligt. Hvis et barn har haft en dårlig oplevelse tidligere, kan lattergas være et godt hjælpemiddel til at komme godt igennem en blodprøvetagning," forklarer hun.

Læs mere om bioanalytikernes nye kompetencer på Rigshospitalet i et af de kommende fagblade. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk